Bär motverkar cancer

Klas Sjöberg som är överläkare vid Lunds Universitet har specialstuderat de senaste årens vetenskapliga studier som gjorts kring bär och hälsa och han drar slutsatsen att bär minskar risken för cancer.

– Att äta bär har en bevislig effekt mot flera av våra vanligaste folksjukdomar som hjärt- kärlsjukdomar och cancer. Dessutom blir man smartare av att äta bär. Det säger docenten och överläkaren Klas Sjöberg, verksam vid Lunds Universitet. En färsk konsumentundersökning visar dock att kännedomen om bärens hälsoeffekter är dåligt spridd.

Enligt Klas Sjöberg har bär som exempelvis jordgubbar och hallon tydliga effekter inom fyra områden. De motverkar hjärt- och kärlsjukdomar, de motverkar cancer, de skyddar mot infektioner – inte minst i magtarmkanalen och de stärker våra hjärnfunktioner som minne och förmåga till orientering i rummet.

Källa: Fri Köpenskap den 26 maj 2011