Djupfrysta grönsaker hyllas i Danmark

Djupfrysta grönsaker hyllas av två danska forskare, som dels rekommenderar att lägga frysta grönsaker på grillen och dels anser att dessa grönsaker ofta är mer vitaminrika än färska.

Om man vill ha mesta möjliga vitaminer i grönsaken eller frukten är djupfryst det bästa alternativet enligt Nyhedsinformation från Social- og Sundhedssektoren i Danmark, en motsvarighet till Socialstyrelsen i Sverige.

Preben Gejl, marknadschef på foodservice Ardo Dk, förklarar förhållandet så här:
”Ju färskare produkterna är desto fler vitaminer finns det i dem och när t ex en apelsin fryses ned sker det nästan omedelbart efter att den plockats och i och med det stoppas åldringsprocessen. Det betyder att nedfrysningen gör produkterna lika färska som den var från början. Färska grönsaker får däremot långsamt färre vitaminer under transporten och under tiden de ligger i grönsakshandlarens kylskåp.

Socialstyrelsens krav om att äta minst 600 gram frukt och grönt om dagen kan alltså lösas med 600 gram djupfrysta produkter.

På bilden: Magnihills Babymorötter, Källa: Djupfrysningsbyrån