Jordärtskockscreme

Innehåll 20 personer:
1 kg jordärtskocka KRAV (D33791)
200 g lök KRAV (D33723)
saften från 1 citron
2 msk färskost naturell
2 tsk olja
1 finhackad vitlök
havssalt
peppar
1/2 – 1 finhackad chili (efter tycke och smak)
dill

Koka jordärtskockorna tills dem är mjuka, mixa till en jämn smet som sedan kyls ner. Fräs upp lök, vitlök och chili i en stekpanna med peppar och salt tills färgen är klar. Vänd ner röran samt de övriga ingredienserna i cremen. Smaka av.

Servera jordärtskockscremen som topping till exempelvis biffar eller sallader alternativt som ett tillbehör till en buffé. Samma recept kan med fördel användas även till att göra palsternacks- (D33796) eller sellericreme (D33793).

Jordskokkecreme
20 personer:
1 kg økologiske jordskokker (D33791)
200 g økologisk løg (D33723)
citronsaft fra 1 citron
salt
friskværnet peber
2 spsk friskost naturel
2 tsk olie
1 finthakket hvidløg
maldonsalt
1/2 – 1 finthakket chili efter smag
dild

Kok jordskokkerne helt møre; blend dem, og køl dem ned. Sauter løg, hvidløg og chili med peber og salt, til det klares i farven. Vend det og de øvrige ingredienser i cremen. Smag til.

Anret evt. læckre bøffer og ristede svampe efter eget valg på lidt blandade salater, og top op med jordskokkecremen eller server jordskokkecremen som et tilbehør til bufféen. Prøv evt. også at tilberede en pastinak- eller sellericreme med vores økologiske pastinakker chunks (D33796), økologiske selleri chunks (D33793).