Lime- & örtbakad lax

Lime- och örtbakad lax med purjolöksjulienne och rostade solroskärnor.

Innehåll 4 port:

600g laxfilé
2 st limefrukter
1 dl olivolja
1 msk Magnihill timjan (34407)
1 msk Magnihill persilja (34401)
200g Magnihills rotfruktsmix (32109, 33730 Eko)
2 st Magnihill vitlöksklyftor (32309), hackad
2dl cous-cous
2dl fiskbuljong
½ msk paprikapulver
1 krm kanel
2 msk russin
1 dl torkade aprikoser
Salt och peppar

Skär laxen i portionsbitar. Mixa olivolja, timjan, persilja samt skal och saft från limen.
Krydda laxen med salt och peppar, gnid sedan in den med lime och örtoljan.
Tillaga laxen i ugnen på 160 grader ca 15-20 min.
Häll buljongen tillsammans med kanel och paprikapulver i en kastrull. När vattnet kokar, häll i cous-cous. Ta kastrullen av plattan och täck med lock.
Stek rotfruktsmixen i en stekpanna med lite olja och vitlök. Krydda med salt och peppar.

När couscousen stått i 5 minuter, rör ner aprikoser och russin med en gaffel.
Blanda sedan med rotfruktsmixen.

Lägg upp på en tallrik och servera tillsammans med laxen och rotfruktsmixen.

Tips! Servera gärna med rotfruktschutneyn.
Couscousen med rotfrukter passar även fint med kycklingfilé eller kryddiga färsbiffar.

Recept framtaget av: Jeff Wehlin
Foto: Charlotta Lingwall

Print Friendly, PDF & Email