25 mars 2020
Stora delar av restaurang-, kafé-, hotell- och besöksnäringen kämpar just nu för att överleva. Kunderna finns inte kvar när alla håller sig hemma. Detta får i
sin tur förödande konsekvenser för alla mindre livsmedelsproducenter som därmed blir av med sina kunder. Vi ställer nu hoppet till dagligvaruhandeln att
ta in våra produkter i sina sortiment – så att Sverige även efter Corona-krisen har kvar sina småskaliga livsmedelsföretag.
Det finns 4 600 livsmedelsföretag i Sverige enligt Statistiska centralbyrån -– bland dem har bara 650 företag fler än 10 anställda. Därutöver finns det hundratals små musterier och mikrobryggerier, för att inte nämna alla 170 000 som jobbar inom svenskt lantbruk. I ingen annan industrigren startas så många nya företag som får Sverige att sjuda av innovation och entreprenörsanda. De små livsmedelsföretagen skapar också många jobb, inte minst åt unga och nya svenskar, i landets alla hörn.
Men små företag är ofta extra sårbara. Den viktigaste försäljningskanalen för många mindre livsmedelsproducenter är just kaféer, restauranger, konferensanläggningar och hotell. När dessa inte har några kunder längre drabbas även de lokala, småskaliga svenska matproducenterna och bönderna. Det är inte en liten minskning vi sett under de senaste veckorna. Det är ett totalt stopp!
Därför vädjar vi nu till dagligvaruhandeln med era stora och väl fungerande butikskedjor: Ta in råvaror och produkter från lokala svenska bönder och matproducenter som normalt inte finns i sortimentet! Och ge dem bra exponering och synlighet i butik. Så kan den lokala maten och drycken i Sverige räddas!
Vi begär inte några stora räddningspaket eller statliga subventioner -– vi vill bara få möjligheten att nå ut till våra konsumenter och sälja våra produkter. Anders Svensson på ICA, Magnus Johansson på Coop, Johan Augustsson på Lidl, Håkan Åkerström på Bergendahls, Klas Balkow på Axfood och Mariette Kristensson på Reitan – låt oss få plats i era hyllor.
Det är mycket hårt arbete och stora investeringar som ligger till grund för att vi idag kan njuta av en mångfald av mat och dryck med smaker från olika delar av vårt land.
Det är en skatt vi kan vara stolta över! Vi i den småskaliga odlings- och livsmedelsförädlingen undrar: Vilken framtid vill vi ha när krisen är över? Vill vi ha kvar en rikedom av matkultur? Vill vi ha kvar arbetstillfällen och företagande i landsbygden?
Vill vi ha kvar små svenska livsmedelsproducenter som jobbar i samklang med naturen, värnar extra om djurhälsan och ställer om till ekologisk odling för att gynna biologisk mångfald, rent vatten och levande jordar? Vi vill det – men det sker inte utan er. Därför vädjar vi till er i dagligvaruhandeln – hjälp Sverige att bibehålla den småskaliga livsmedelsproduktionen!
Många av oss kommer inte att finnas kvar nästa år om vi inte snabbt får tillbaka våra konsumenter. Men får vi till överenskommelser med dagligvaruhandeln – listningar, långsiktiga avtal och garanterade volymer – så finns till och med potential för många inom den lokala livsmedelsnäringen att anställa fler medarbetare under krisen istället för att lägga ner.
Med gemensamma krafter kan vi nu tillsammans bidra till att möta de samhällsekonomiska utmaningar vi står inför!
#stöttasvenskasmåmatproducenter
Kajsa Leander, Berga Bruk, Musteri & Äppelodling
Lena Ryberg-Ericsson, Köpings Musteri & Bergs Äppelgård
Helena Länta, Sapmi Ren & Vilt
Kerstin Jürss, Sveriges Gårdsmejerister
Marie Backrud, Löfsta Herrgårdsmejeri
Sakura Holmqvist, Skånsk Chili
Therese Ranch, Camelina of Sweden
Frank Mikosch, Solmarka Gårdsmejeri & Bageri
Anna Biärsjö, Hallongården
Marie Backman, Maries Bihantverk
Lena Engelmark Embertsén, Högtorp Gård
Lennart Westerdahl, Gröna Hagars Kött
Adriaan van de Plasse, Orust Shellfish Company
Sébastien Boudet, Brödpassion
Anna Hane, Resta Gård
Elin Edlund, Väddö Gårdsmejeri
Mathias Persson, Hällestads Svamp
Kerstin Björklund, Warbro Kvarn
Joacim Holgersson, Bramleys Musteri
Tomas Bergqvist, Karlssons Chark
Benny Melin, Melins Lamm
Anders Granhed, Scanfjord Mollösund
Jon & Catarina Randow, Korvhantverk Stockholm
Anni Jungberg & Viveca Wahlfrid, Solsken
Christina Jonsson Lillienau, Grön Ko
Marie Backrud, Biodlingsföretagarna
Märta Jansdotter, Gröna Gårdar
Lena Hall, Bredsjö Mjölkfår
Anna Kälvebrand, Ostmakeriet
Katarina Holmberg, Norrtelje Musteri
Jens Fylkner VD, Malmö Chokladfabrik
Tor Norrman, Skärvångens Bymejeri
Anette Gustawson, Billinge Gård
Laban Bergström, Labans Kvarn
Monica Bondeson, Skrea Ost
Thomas Färnefalk, Green Bakery
Olle Göransson, Torfolk Gård
Tomas Gunnarsson, Sänkdalens Glass
Michael Sjöberg, Vallgarns Gårdsmejeri
Jan Bertoft, generalsekreterare, Sveriges Konsumenter
Christina Törnvall, Hallands Kombucha
Wiveca Almgren, Magnihill
Robin Johnander, Gamla Enskede Bryggeri
Martin Bergman, Bergmans Fisk & Vilt
Alvar Kårfors, Orto Novo
Viktor Boman, Klöverbergsgården
Gunnela Ståhle, Vi Konsumenter
Bodil Cornell, Eldrimner
Charlotte Sommarin, Föreningen Sörmlandsäpplen
Agneta Yngve, Måltidsakademien
Christina Möller, Korvakademien
Anna Karin Karlsson, Dryckesakademien
Kimmo Rumpunen, Skåneländska Gastronomiska Akademien
Mattias Dernelid, Grönsakshallen Sorunda
Thomas Jensen, Föreningen Svenska Musterier
Martin Ragnar, forskare och författare