Ekologiska Svenska Blåbär

100 % Ekologiska vilda svenska Blåbär

Blåbär av arten (Vaccinium myrtillus) är en gammal nyttoväxt. Våra ekologiska vilda blåbär kommer från skogarna i norra Sverige, där de mognar i augusti månad.
Fullmogna vilda blåbär är små och har ett saftigt fruktkött, som trots plantans namn är mörkt vinrött. Smaken är söt och lätt syrlig.

Våra blåbär är vildväxande och plockas för hand och transporteras direkt till produktionsanläggningen som ligger i närområdet. I anläggningen rensas och sorteras bären för att sedan frysas in. Blåbären är KRAV-certifierade vilket innebär att marken inte får ha konstgödslats och besprutats de senaste tre åren. Ingen plockning är tillåten på hyggen de tre närmaste åren efter trädplantering, eftersom skogsplantorna ofta är behandlade med kemiska medel. Området får heller inte ligga för nära trafikerad väg eller annan föroreningskälla. Dessutom ska cesiumhalten i marken kontrolleras och får inte överstiga de gränsvärden KRAV har satt upp.
Ett socialt ansvarstagande är också en viktig del i KRAV-märkningen. 

Blåbär är fulla med antioxidanter, vitaminer och mineraler. Det uppmätta antioxidantinnehållet anses – enligt forskare – vara ett av de högsta i växtriket och bland annat så innehåller blåbär antocyanosid och pterostilben. Antocyanosid är ett rödblått pigment som har förmågan att neutralisera skador på kroppens celler orsakade av fria radikaler. Pterostilben har visat sig kunna sänka kolesterol lika effektivt som många kolseterolsängande mediciner. Bland de vitaminer och mineraler man hittar i blåbär finns t.ex. vitamin C, B-vitaminer, E, kalium, järn, mangan och magnesium.

Packad i Sverige av Magnihill AB, Mörarp, Skåne. 
Länk till Dabas / produktblad / information om ursprung

Servering:

Underbart gott till paj, bakverk, glass, smoothie, gröt, yoghurt eller fil.

Recept från vår receptsamling:

Cheesecake med blåbär
Smoothie med blåbär & mango
Smoothie med blåbär
Smoothie med blåbär och grönkål
LCHF Glass med blåbär