Menu

Picklade sockerbetor med stjärnanis

Sockerbetan som odlas i Sverige används med stor fördel till annat än att producera socker. Sockerbetan har en fin sötma och härlig textur, den passar bra i sallad tillsammans med lime (skal & saft), finhackad rödlök och exempelvis haricot verts.

Det är gott att pickla sockerbetorna med stjärnanis eller varför inte göra en god hummus på sockerbeta. Sockerbetan kan också med stor fördel stekas eller friteras.

Vad är picklad sockerbeta?

Inlagd och picklad har oftast samma betydelse på svenska, men picklad kommer från engelskans ’pickled’. Det innebär att grönsakerna är konserverade med en tillsats av syra såsom vinäger eller ättika. Ofta tillsätts sötma i form av socker eller honung för att mildra den skarpa syran.

Hur gör man när man picklar?

Det vanligaste är att använda en klassisk 1-2-3-lag när man picklar grönsaker. Den gör du enkelt genom att koka ihop en ”1-2-3 lag” med 1 del ättikssprit 12 %, 2 delar socker och 3 delar vatten. Häll sedan lagen över de grönsaker du vill lägga in. Det går även bra att byta ut ättiksspriten mot risvinsvinäger eller vitvinsvinäger.

Ingredienser till 10 portioner

1 kg Magnihill Sockerbeta strimlad svensk KRAV
”1-2-3 lag”
1 dl ättiksprit 12%
2 dl socker
3 dl vatten
3 st stjärnanis

Tina sockerbetorna och låt dem rinna av på ett durkslag. Koka ”1-2-3 lagen”. Lägg sockerbetorna och stjärnanisen i lagen.
Låt dra någon timma. Sila sedan lagen ifrån betorna.
Ta bort stjärnanisen. Servera som tillbehör till kött eller fisk. Fungerar även utmärkt i salladsbuffén.

Receptet är framtaget i stolt samarbete med Kurt Weid. Som grundare av det moderna kocklandslaget och med en karriär som domare i internationella matlagningstävlingar är Kurt Weid smått legendarisk inom svensk gastronomi. Kurt är också grundare till tävlingen SkolmatsGastro ”en tävling han startade för att höja statusen för landets fantastiska skolkockar”.

Foto: Charlotta Lingwall