Spenatfocaccia, ett stort bröd
ca 250 Spenat hackad (art.nr 33721 KRAV, 31903 konventionell)
spara lite spenat till topping
50 gram jäst
6 dl ljummet vatten
0,5-1 dl olivolja
2 msk honung
2 msk flingsalt
14 dl Vetemjöl special
Topping:
0,5 – 1 dl olivolja
flingsalt
Broccolispread
500 g Broccoli (art.nr 33716 KRAV, 170919 KRAV, 33748 KRAV,
31605 konventionell)
200 g Lök tärnad (art.nr 33723 KRAV, 32303 konventionell)
ca 25 g Vitlök hackad EKO (art.nr 33904)
3 msk olivolja
1 dl persilja, färsk
200 gram färskost
0,5 st citron, saft
salt & peppar
Gör så här
Spenatfocaccia: Ta fram en stor degbunke. Rör ut jästen med vatten, olivolja, honung, flingsalt samt hackad spenat.Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg och knåda den i cirka 5 minuter.
Jäs degen till dubbel storlek, täckt med bakduk, cirka 45 minuter.
Sätt ugnen på 225°C varmluft. Häll ut degen på mjölat bakbord, knåda den lite lätt och lägg på bakplåtsklädd plåt. Tryck ut degen så den täcker hela plåten.
Låt jäsa under bakduk, cirka 30 minuter.
Stoppa ner fingertopparna i degen, bred ut lite hackad spenat, ringla över olivolja och strö flingsalt uppå. Baka brödet i mitten av ugnen tills det är genomgräddat och får fin gyllene yta, cirka 25 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk!
Broccolispread: Värm upp en stekpanna med olivolja och bryn fryst tärnad lök och hackad fryst vitlök några minuter för att mjukna utan att ta färg. Lägg i den frysta broccolin och stek med i ca 5 minuter. Låt svalna.
Lägg i en matberedare, tillsammans med persilja och färskost. Mixa till en slät spread. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Servera det nybakade brödet med god broccolispread därtill.
Recept framtaget i samarbete med Louise Bondebjer.