Ängasoppa är en mild, krämig grönsakssoppa fylld med smak från svenska rotfrukter, blomkål och svenska gröna ärtor – en riktig husmansfavorit som uppskattas av både unga och äldre.
Namnet ”Ängamat” kommer från förr i tiden, när man lagade mat på det som fanns att tillgå från sommarens gröna ängar och köksträdgårdar – späda grönsaker som potatis, morötter, ärtor och blomkål. Det är en rätt rotad i tradition och omtanke, som fortfarande håller – både när det gäller smak, näring och klimat.
10 portioner
700 g Magnihill Rotfruktsmix tärnad KRAV eller Pyttrotfrukter KRAV
350 g Magnihill gröna ärter
500 g Magnihill blomkål
2 lit vatten
3-4 st buljongtärningar av valfri smak
1 msk salt
5 dl grädde
ca 8 msk ljus redning eller majsstärkelse
salt & vitpeppar
Topping/Tillbehör
persilja
morotsbullar & smör
Gör så här
Koka upp vattnet i en rymlig kastrull, smula ner buljongtärningarna, rör om och se till att de löser upp sig. Lägg ner de frysta tärnade rotfrukterna och låt sjuda i ca 10 minuter. Tillsätt sedan blomkålsbuketterna och låt sjuda några minuter.
Tillsätt grädden och rör om. Tillsätt därefter redningen och fortsätt röra om.
Smaka av med salt och peppar.
Lägg i de gröna ärtorna en kort stund innan servering, trevligt om de behåller sin fräscha gröna färg.
Vid servering: Hetta upp soppan och servera med nybakade morotsbullar, en klick smör och dekorera gärna med persiljeblad.

