Menu

Ängasoppa

Ängasoppa Magnihill gröna ärter ängamat frysta grönsaker
Ängasoppa är en mild, krämig grönsakssoppa fylld med smak från svenska rotfrukter, blomkål och svenska gröna ärtor – en riktig husmansfavorit som uppskattas av både unga och äldre.

Namnet ”Ängamat” kommer från förr i tiden, när man lagade mat på det som fanns att tillgå från sommarens gröna ängar och köksträdgårdar – späda grönsaker som potatis, morötter, ärtor och blomkål. Det är en rätt rotad i tradition och omtanke, som fortfarande håller – både när det gäller smak, näring och klimat.

10 portioner

700 g Magnihill Rotfruktsmix tärnad KRAV eller Pyttrotfrukter KRAV 

350 g Magnihill gröna ärter 

500 g Magnihill blomkål 

2 lit vatten

3-4 st buljongtärningar av valfri smak

1 msk salt

5 dl grädde

ca 8 msk ljus redning eller majsstärkelse

salt & vitpeppar

Topping/Tillbehör

persilja

morotsbullar & smör

Gör så här

Koka upp vattnet i en rymlig kastrull, smula ner buljongtärningarna, rör om och se till att de löser upp sig. Lägg ner de frysta tärnade rotfrukterna och låt sjuda i ca 10 minuter. Tillsätt sedan blomkålsbuketterna och låt sjuda några minuter.

Tillsätt grädden och rör om. Tillsätt därefter redningen och fortsätt röra om.
Smaka av med salt och peppar. 

Lägg i de gröna ärtorna en kort stund innan servering, trevligt om de behåller sin fräscha gröna färg.

Vid servering: Hetta upp soppan och servera med nybakade morotsbullar, en klick smör och dekorera gärna med persiljeblad.