Menu

Jordärtskocka

Jordärtskocka är en vintergröda som kan skördas båda före och efter frosten har gått ur jorden. Jordärtskocka är en flerårig rotfrukt som växer bra i vårt svenska klimat, precis som andra svenska rotfrukter är den en mycket klimatsmart gröda som inte kräver mycket mark att odla på.

Jordärtskockan fanns ursprungligen i Nordamerika och ursprungsbefolkningen kallade den för ”solrot”. Knölarna påminner om ingefärsroten och jordärtskocksväxten kan bli upp emot tre meter hög, dess blommor är väldigt lika solrosens, men mycket mindre. Jordärtskockan är av samma släkte som vanlig solros.

Vi får tiden att stå still

Jordärtskockorna skördas och transporteras därefter till fabriken på Magnihill. I fabriken tvättar vi och kontrollerar jordärtskockorna, därefter skalas dem, skivas och blancheras innan de fryses in, kontrolleras samt förpackas.
I frysen stannar tiden och vid infrysning av nyskördade råvaror bevarar vi såväl alla näringsämnen som allt det goda. Detta gör att vi kan erbjuda ett ”färskt” utbud av grönsaker, bär och frukt – året runt!

Tillagning & goda tips

Jordärtskockan har en aromatisk och lätt nötaktig smak. Jordärtskockan oxiderar tyvärr snabbt och blir gråaktig om man inte tillsätter lite syra.

Steka: Bästa sättet att tillaga jordärtskockorna är att tillaga dem från fryst i en stekpanna – gärna med ett litet stänk citronsaft över så de håller sig vita. Så fort de är genomvarma är de klara att äta.

Koka: Sjud de frysta jordärtskockorna (överkoka inte) och servera som tillbehör. Häll de frysta jordärtskockorna i kokande saltat vatten och låt sjuda några minuter, tillsätt några stänk citronsaft. Tag upp dem och smaksätt med salt, peppar och smör eller lite solrosolja.

Ska du laga puré eller soppa så sjuder du jordärtskockorna längre, tills de blir mjuka. Jordärtskockspuré är gott som tillbehör till kött eller fisk.

Ugnsbaka: Sätt ugnen på 175°C och ugnsbaka tillsammans med smör, salt, timjan och lite pressad citron.

Sortiment

33790 Jordärtskocka skivad KRAV 1 kg
963519 Jordärtskocka skivad KRAV 300 g

Extra god med …

Kål, svamp, tryffel, potatis, äpple, citron, solrosolja, brynt smör, sill, musslor, rökta smaker och musslor.

Recept

Jordärtskockssoppa med parmesancréme samt nöt- & persiljehack
Jordärtskockscreme
Gratäng med jordärtskocka & potatis, ugnsbakad lax och sauterade rotfrukter

Jordärtskockssoppa med parmesancreme av Louise Bondebjer