Menu

Rödbeta

Rödbetan är en rotfrukt som kom till Norden redan på 1600-talet. Den tillhör samma familj som mangold och spenat. Förutom den härligt röda färgen och den söta, lite jordiga smaken är en av fördelarna med rödbetor att den är  prisvärd och näringsrik. 

Våra ekologiska rödbetor är KRAV-odlade och märkta med Från Sverige, rödbetorna kontraktodlas av våra utvalda odlare. Rödbetorna skördas och transporteras direkt till fabriken i Mörarp, där vi tvättar, skalar, snittar (tärningar & klyftor) samt blancherar.

Tillagning & goda tips

Rödbetor är perfekta att ugnsrosta med exempelvis chevré/fetaost. Väldigt goda tillsammans med andra rotsaker, marinera med exempelvis lite olja, färsk rosmarin och flingsalt innan de rostas i ugnen. Överblivna rödbetsklyftor är goda att äta kalla som salladstillbehör dagen efter.

Rödbetor är också gott att göra hummus på, en härlig värmande soppa eller plättar på.

Koka: Tillaga direkt från frysen. Koka upp rödbetorna lite lätt tills de är mjuka, låt svalna om de ska användas till sallader.
Ugnsrosta: Tillaga direkt från frysen. Tillaga i ugnen på 200 grader varmluftsugn i ca 30 minuter, tills de fått önskad mjukhet.
Steka: Tillaga direkt från frysen, stek på medelvärme i smör tills rödbetorna blivit mjuka.

Extra god med…

Smör, fetaost, rosmarin, chèvre, äpple, nötter, potatis, lök, rotselleri och kålrot.  

Recept

Rostad rödbetssallad med dillolja & pumpakärnor
Veganska rödbetsburgare
Klassisk rödbetssallad
Picklad rödbeta
Picklad rödbeta med stjärnanis

Rostad rödbetssallad Magnihill