Menu

Vår historia

Magnihills gård i Mörarp, Skåne, har förvandlats från ett traditionellt lantbruk till en specialist på förädlade grönsaker, bär och frukt till industrin, storhushåll och konsumenter. Idag är vi den enda privatägda producenten i Norden och har marknadens bredaste sortiment av ekologiska och KRAV-godkända frysta produkter från växtriket.

– 1957 –

Lennart

Lennart Pehrsson, Wivecas far, grundare av Magnihill.

Historian om Magnihill började redan 1957 när 18-årige Lennart Pehrsson blev ägare till gården Magnihill. Köpesumman var 142 500 kronor och större delen av den var han skyldig banken. En ansenlig summa på den tiden och en ständig källa till oro och dålig nattsömn. Men Lennart bestämde sig för att se möjligheterna med verksamheten och tog över det utarrenderade jordbruket med fullt engagemang. När han i augusti 1959 kunde bärga sin första potatisskörd var grunden till dagens Magnihill lagd.

Fram till början av 1940-talet hette Magnihill, Benarp 2:2, precis som byn intill. Häradsdomare i byn var Hjalmar Andersson.
En dag satt häradsdomaren i bilen på väg till sin vän Hjalmar Nilsson (1881-1956) på Benarp 2:2 och funderade på ett bättre namn för egendomen. Han körde upp för den lila kulle som gården ligger på och tänkte ”hill” och så kom han att tänka på att Hjalmar Nilssons far hette Magnus (1846-1928). Så blev det Magnihill. Magnus var dessutom lillebror till Lennarts farfarsfars hustru Elna. Så det har känts meningsfullt även av den anledningen att göra något extra om gårdens historia.

– 1962 –

1962 brann gårdens potatislager ned till grunden, och Lennart började titta på nya möjligheter i grannskapet. Istället för att bygga ett nytt potatislager ersatte han det med en ny verksamhet genom att ta över ICA:s lokala skaleri och började själv skala sina produkter på Magnihill.

Magnihills personal 1969

 – 1974 –

1974 byggdes den första frysanläggningen på gården. Där startade Lennart på allvar utvecklingen mot dagens Magnihill som producent av djupfrysta grönsaker.

Magnihills personal 1976 – Wiveca Almgren finns med på bilden tillsammans med sin syster, mor och far Lennart Pehrsson.

– 1992 –

Wiveca

Wiveca Almgren, VD & ägare av Magnihill

Som tjugoåring kom dottern Wiveca, i dag VD, hem till Magnihill och började arbeta i företaget. Då började man på allvar satsa på ärtor och sedan dess har sortimentet ökat. Samtidigt tog produktionen av övriga frysta grönsaker ordentlig fart.

– 1994 –

När Wiveca tog över efter sin pappa satsade hon på ekologiskt direkt, hela anläggningen KRAV-certifieras. Då var det inte många som trodde på att ekologiskt var framtidens mat.

– 1997 –

Upphörde skaleriet och en vattenfabrik byggdes för buteljerat dricks-vatten. Vattnet har efter det fått guldmedalj för den bästa kvalitén i världen. Detta är en fantastisk tillgång för Magnihills produktion vilket höjer kvalitén på produkterna.


– 2000 –

Magnihill blev erbjuden att förvärva varumärket Scan*Agra. Därmed startade Magnihill sin filial i Danmark och verksamheten kom i allt större utsträckning att baseras på storhushållsmarknaden och ansvara för Magnihills totala export.

– 2002 –

Efter en god volymutveckling beslutades det att satsa på en utbyggnad av fryslager, utlastning och en ny packhall med två packlinjer. En linje för produkter i kapsel och en linje för packning i påse.

– 2006 –

Magnihills verksamhet kom i allt större utsträckning att baseras på ingredienser till färdigrätter men också t ex pizzor, barnmat, soppor, puréer och juicer.
År 2006 installerades en lådresare till packen och i december var nya kontoret klart.

– 2007 –

Under 2007 investerades i nya maskiner till kylen samt en ny eftertvätt. Magnihill investerade även i en röntgenmaskin till packlinjen som identifierar ovälkomna föremål.

– 2008 –

Magnihill blir vald till ett av Skånes Gasellföretag och verksamheten fortsätter att växa. Det investeras i ny flowfrys och ombyggnad av emballagerummet görs för att effektivisera arbetet.

Magnihill tar fram recept för storhushåll baserat på Magnihills produkter tillsammans med kock Jeff Welin. Recepten sammanställs och det skapas en receptsamling på hemsidan.

– 2009 –

Magnihill är nu inne i en expansiv fas och för andra året i rad blir Magnihill vald till ett Gasellföretag. En ny nackningsmaskin till palsternackor skräddarsys och ny rotfruktstvätt installeras.

– 2010 –

Magnihill satsar tillsammans med Bergendahls på nytt butikssortiment till konsument och Magnihill införs i varumärkesregistret. Det investeras även i en ny ärttvätt till ärtlinjen.

– 2011 –

Magnihill satsar framåt och vi börjar producera två nya produkter, jordärtskocka och rödbetor till både industri- och cateringkunder. Vi lanserar även elva nya produkter till konsument. På kundsidan händer det konstant saker och vi kan stolt lägga till Coop Sverige som en av våra kunder. I produktionen installerar vi en ny ångskalare och köper även in en ny packlinje. För personalen händer det även en del då vi bygger om och fräschar upp kök samt omklädningsrum.

– 2012 –

Magnihill fortsätter expandera och vi investerar i en ny klyftlinje till produktionen. Vi firade 55-års jubileum i mars med pompa och ståt. I år är det också 20 år sedan Magnihills VD Wiveca Almgren började arbeta på Magnihill. Under sommarmånaderna gjorde vi en ombyggnad i packen för att effektivisera och förbättra flödet. Vi fortsätter att utveckla vårt sortiment till konsumenter och kan detta år lägga till sex nyheter. Företaget växer och med det även personalen. Vi hälsar Rasmus välkommen som säljare i Danmark. Till våra kunder kan vi nu även räkna Netto och Svensk Cater. Till storhushåll lanserar vi en ny produktserie som vi kallar för ”Kockens Utvalda”.

Magnihills personal 2012
Magnihills personal 2012

– 2013 –

Magnihill vinner priset ”Årets Mylla till Hylla” på Ekogalan. Det är en stor ära för oss på Magnihill och det ger oss inspiration att fortsätta på vår inslagna väg som en av pionjärerna inom ekologisk livsmedelsproduktion i Sverige.

Motiveringen till nomineringen löd: ”Med en benhård övertygelse och vilja att odla och sälja ekologiskt har verksamheten på 20 år vuxit från produktion i Wivecas Almgrens egna kök till en mångmiljonindustri med en betydande andel export. Med ena foten djupt ner i den skånska myllan och handen utsträckt mot kunderna har Magnihill kontroll från frö till konsument och går från klarhet till klarhet i försäljningsframgång.”

Magnihill fortsätter att satsa på ekologiskt och försäljningen av ekologiska produkter ökar med 10%.

– 2014 –

Försäljningen av våra ekologiska produkter fortsätter att öka, år 2014 går till historien som ett rekordår för EKO.

”– Vi ökar till 38 procent andel på eko 2014 av vår totala försäljning och vårt mål är 50% eko 2016. Det är många projekt på gång inom industrisidan. Det är där många satsar nu. Vi breddar också vårt sortiment med egna produkter till butikerna i Sverige och Danmark som har tagits väldigt väl emot. Vi jobbar allt vi kan på att hitta nya produkter och mer volymer hos våra producenter och odlare, säger Wiveca Almgren, vd och ägare Magnihill AB.”

– 2015 –

Magnihill utökar det ekologiska butikssortimentet och lanserar tre nya produkter. Ekologisk Wokmix med svenska smaker, ekologisk Broccoli och ekologiska Granatäpplekärnor. Magnihill blir listad hos ICA som tar in delar av vårt ekologiska butikssortiment. Även Mathem och Mat.se tar in stora delar av Magnihills sortiment.

Magnihill fortsätter att öka sin försäljning av ekologiska produkter till 40% under 2015 och sätter upp ett nytt mål som är 50% EKO 2016.

– 2016 –

Magnihill lanserar fem nya produkter i det ekologiska butikssortimentet. Nyheterna består av ekologiska svenska blåbär, svenska lingon, havtorn, nordiska aroniabär, svenska jordärtskockor, svenska rödbetor och svenska rotfrukter.

KRAV uppmärksammar Magnihill och Wiveca i sin kampanj #vimedKRAV.

” – Jag vill bidra till att vi bryter trenden med billig och besprutad mat. När saker och ting får lov att kosta och när det ligger hårt arbete bakom, då ger vi råvaran mer respekt och slänger mindre mat.  Ekologiska råvaror har mycket kortare hållbarhet, därför är djupfryst ett otroligt bra sätt att förvara ekologisk mat och minska svinnet.”

Läs hela intervjun på KRAV’s hemsida: http://www.krav.se/wiveca-producent-av-frysta-gronsaker

– 2017 –

Magnihill gör en stor miljösatsning och tar bort fossila bränslen.

Magnihill installerar solceller på gården som en del av den stora miljösatsningen. Målet är att solcellerna ska kunna täcka upp 10% av energiförbrukningen. Magnihill har haft planer på en biogasanläggning, som skulle använda restavfall från produktionen som bränsle. De ursprungliga planerna väckte proteser från kringboende och därför modifierades förslaget till att omfatta en mindre anläggning, med en annan placering inom området. Men detaljplanen drog ut på tiden, vilket fick oss att investera i en pelletspanna istället. Nu har planen vunnit laga kraft, men det förändrar inte vårt beslut. Biogasanläggningen är pausad.

Utöver solceller installerar Magnihill även en pelletspanna och med det tar Magnihill bort fossila bränslen. Läs artikeln om Magnihills stora miljösatsning i Helsingborgs Dagblad.

Magnihill utökar sin receptsamling och tar fram ett antal recept baserat på Magnihills produkter med hjälp av Pauls Kök.

– 2018 –

Wiveca med sällskap av sin man Fredrik tar emot en hedrande andra plats i Blå hallen i EY Entrepreneur Of The Year ! Wiveca blev intervjuad inför alla 700 personer och den skånska ärtan fick sin röst hörd.

En historisk dag i Findus gamla fabrik

Foodhills bjöd in 250 personer till Findus gamla anläggning där det serverades grön ärtsoppa på ärter från Magnihill i Findus gamla matsal.

Magnihill är en av delägarna i Foodhills och Wiveca Almgren är en av de drivande krafterna i omstarten av Findus gamla anläggning i Bjuv.

Vi var producenter till Findus under många år, men på många plan framförallt kollegor. Vi tror genuint på svensk produktion och nu tar vi det arvet vidare. Vi ska bara lyfta oss ytterligare, förklarar Wiveca angående beslutet att bli delägare i Foodhills.

Magnihill vinner årets monter på Gastro Nord 2018 med motiveringen: “Med råvaran i fokus och med aktiv personal lyckas de fånga besökarnas intresse. På en liten yta och ett L-format bord med mycket färg och form förmedlar de sitt budskap”

– 2019 –

Magnihill byter från BRC till FSSC 22 000. Under 2019 genomförde Magnihill ett stort arbete med att anpassa sitt verksamhetssystem i enlighet med kraven i Food Safety System Certification (FSSC) 22 000. Från och med 2019-11-27 är Magnihill certifierade i enlighet med Food Safety System Certification (FSSC) 22 000.

Magnihill väljer att lyfta ekologiska produkter genom ett samarbete med kock Kurt Weid. Vi tar genom samarbetet fram fler inspirerande ekologiska recept anpassade för Storkök/Storhushåll. Kurt Weid har lång erfarenhet av att arbeta som både kock och köksmästare – verksamheter som han har kombinerat med en uppskattad domargärning i internationella sammanhang. Han är eldsjälen som lagt grunden för det kocklandslag vi har idag, och har bidragit mycket till utvecklingen Svenska Kockars Förening.

Kurt är också grundare till tävlingen SkolmatsGastro – en tävling han startade för att höja statusen för landets fantastiska skolkockar.

KRAV uppmärksammar Magnihill i sin kampanj ”ansvarsfulla frukter & grönsaker”

”När jag tog över efter min pappa 1993 satsade vi på ekologiskt direkt”, säger Wiveca Almgren, VD på Magnihill. ”Redan 1994 KRAV-certifierades hela anläggningen. Då var det inte många som trodde på att ekologiskt var framtidens mat. Idag förses våra ekologiska produkter med KRAV-märket som ett tecken på att råvaran är producerad på ekologisk grund med extra höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan.”  Läs hela intervjun med Wiveca på KRAV’s kampanjsida.

Total andel ekologisk försäljning under 2019 = 52 %

Den totala försäljningen av ekologiskt under 2019 uppgick till 52%. Då inkluderas industri, foodservice, retail och export både i Danmark och i Sverige.

Så här ser försäljningen av ekologiskt ut om vi specificerar det:

Foodservice SE: 71% EKO
Foodservice DK: 52% EKO
Retail SE: 32% EKO
Retail DK: 88% EKO
Industri SE: 24% EKO
Industri DK: 55% EKO
Industri export: 44% EKO

Magnihills gård förut
På Magnihills Gård har mycket förändrats sedan starten 1957.
Gården har löpande förvandlats från traditionellt jordbruk till en modern produktionsanläggning.
Magnihills Gård år 2014.