Vår historia

LennartMagnihills Gård i Mörarp har förvandlats från ett traditionellt lantbruk till en specialist på förädlade grönsaker till industrin. Idag är vi den enda privatägda producenten i Norden.

1957
Historien om 2000-talets Magnihill började redan 1957 när 18-årige Lennart Pehrsson blev ägare till gården Magnihill. Köpesumman var 142 500 kronor och större delen av den var han skyldig banken. En ansenlig summa på den tiden och en ständig källa till oro och dålig nattsömn. Men Lennart bestämde sig för att se möjligheterna med verksamheten och tog över det utarrenderade jordbruket med fullt engagemang. När han i augusti 1959 kunde bärga sin första potatisskörd var grunden till dagens Magnihill lagd.

Fram till början av 1940-talet hette Magnihill, Benarp 2:2, precis som byn intill. Häradsdomare i byn var Hjalmar Andersson.
En dag satt häradsdomaren i bilen på väg till sin vän Hjalmar Nilsson (1881-1956) på Benarp 2:2 och funderade på ett bättre namn för egendomen. Han körde upp för den lila kulle som gården ligger på och tänkte “hill” och så kom han att tänka på att Hjalmar Nilssons far hette Magnus (1846-1928). Så blev det Magnihill. Magnus var dessutom lillebror till Lennarts farfarsfars hustru Elna. Så det har känts meningsfullt även av den anledningen att göra något extra om gårdens historia.

1962
1962 brann gårdens potatislager ned till grunden, och Lennart började titta på nya möjligheter i grannskapet. Istället för att bygga ett nytt potatislager ersatte han det med en ny verksamhet genom att ta över ICA:s lokala skaleri och började själv skala sina produkter på Magnihill.

Magnihills personal 1969
Magnihills personal 1969

1974
1974 byggdes den första frysanläggningen på gården. Där startade Lennart på allvar utvecklingen mot dagens Magnihill som producent av djupfrysta grönsaker.

Magnihills personal 1976
Magnihills personal 1976

Wiveca1992
Som tjugoåring kom dottern Wiveca, i dag VD, hem till Magnihill och började arbeta i företaget. Då började man på allvar satsa på ärtor och sedan dess har sortimentet ökat. Samtidigt tog produktionen av övriga frysta grönsaker ordentlig fart.

1994
När Wiveca tog över efter sin pappa satsade hon på ekologiskt direkt, hela anläggningen KRAV-certifieras. Då var det inte många som trodde på att ekologiskt var framtidens mat.

1997
Upphörde skaleriet och en vattenfabrik byggdes för buteljerat dricks-vatten. Vattnet har efter det fått guldmedalj för den bästa kvalitén i världen. Detta är en fantastisk tillgång för Magnihills produktion vilket höjer kvalitén på produkterna.

2000
Magnihill blev erbjuden att förvärva varumärket SCAN*AGRA. Därmed startade Magnihill sin filial i Danmark och verksamheten kom i allt större utsträckning att baseras på storhushållsmarknaden och ansvara för Magnihills totala export.

2002
Efter en god volymutveckling beslutades det att satsa på en utbyggnad av fryslager, utlastning och en ny packhall med två packlinjer. En linje för produkter i kapsel och en linje för packning i påse.

2006
Magnihills verksamhet kom i allt större utsträckning att baseras på ingredienser till färdigrätter men också t ex pizzor, barnmat, soppor, puréer och juicer.
År 2006 installerades en lådresare till packen och i december var nya kontoret klart.

2007
Under 2007 investerades i nya maskiner till kylen samt en ny eftertvätt. Magnihill investerade även i en röntgenmaskin till packlinjen som identifierar ovälkomna föremål.

2008
Magnihill blir vald till ett av Skånes Gasellföretag och verksamheten fortsätter att växa. Det investeras i ny Flofrys och ombyggnad av emballagerummet görs för att effektivisera arbetet.

2009
Magnihill är nu inne i en expansiv fas och för andra året i rad blir Magnihill vald till ett Gasellföretag. En ny nackningsmaskin till palsternackor skräddarsys och ny rotfruktstvätt installeras.

2010
Magnihill satsar tillsammans med Bergendahls på nytt butikssortiment till konsument och Magnihill införs i varumärkesregistret. Det investeras även i en ny ärttvätt till ärtlinjen.

2011
Magnihill satsar framåt och vi börjar producera två nya produkter, jordärtskocka och rödbetor till både industri- och cateringkunder. Vi lanserar även elva nya produkter till konsument. På kundsidan händer det konstant saker och vi kan stolt lägga till Coop Sverige som en av våra kunder. I produktionen installerar vi en ny ångskalare och köper även in en ny packlinje. För personalen händer det även en del då vi bygger om och fräschar upp kök samt omklädningsrum.

2012
Magnihill fortsätter expandera och vi investerar i en ny klyftlinje till produktionen. Vi firade 55-års jubileum i mars med pompa och ståt. I år är det också 20 år sedan Magnihills VD Wiveca Almgren började arbeta på Magnihill. Under sommarmånaderna gjorde vi en ombyggnad i packen för att effektivisera och förbättra flödet. Vi fortsätter att utveckla vårt sortiment till konsumenter och kan detta år lägga till sex nyheter. Företaget växer och med det även personalen. Vi hälsar Rasmus välkommen som säljare i Danmark. Till våra kunder kan vi nu även räkna Netto och Svensk Cater. Till storhushåll lanserar vi en ny produktserie som vi kallar för “Kockens Utvalda”.

Magnihills personal 2012
Magnihills personal 2012

Magnihills gård förut

På Magnihills Gård har mycket förändrats sedan starten 1957. Gården har löpande förvandlats från traditionellt jordbruk till en modern produktionsanläggning.

Magnihills Gård år 2006.