Färskostkräm med svartvinbärskompott

Detta är ett vinnarbidrag i Magnihills ekologiska recepttävling. Recept av Tilda Stenvi och Marcus Ehrnvall, Rosendalsgymnasiet, Uppsala Kommun.

Innehåll 10 portioner:

Kompott:
500 g Magnihill svarta vinbär KRAV (art.nr. 33630)
2 dl Farinsocker EKO
1 st Stjärnanis
Färskostkräm:
250 g Färskost EKO
250 g Vispgrädde KRAV
50 g Florsocker EKO
1 st Citron EKO
50 g Vaniljsocker EKO
Smulor:
250 g Digestivekex EKO
50 g Smör EKO
100 g Choklad, vit EKO

Gör så här:

Koka ihop ingredienserna till kompotten och kyl ner.
Vispa färskost och grädde med elvisp till en tjock konsistens. Rör sen ner florsocker, citronzest och vaniljsocker.

Bryn smöret och mixa med digestivekex.

Lägg vit choklad på en plåt med silikonugnsmatta. (Det går också bra med vanligt ugnspapper med lite sprayfett på.) Stoppa in i ugnen på 160°C i ca 1 minut tills chokladen börjat smälta. Dra ut chokladen med en stekspade och rosta sedan på 200°C i 3-4 min eller tills den är gyllenbrun.

Upplägg:
Ta ca en tredjedel av chokladen och blanda med grahamssmulorna.Varva ingredienserna i ett glas, börja med smulorna, sen färskost och sist kompott. Gör gärna flera lager och till sist smula lite rostad vit choklad på toppen.