Menu

Ris à la Malta med hallon- & granatäpplekompott

Ris à la Malta är en klassisk efterrätt på julbordet. Gräddig och krämig med mild smak av vanilj.

10 portioner

3 dl grötris (rundkornigt ris)
6 dl vatten
3/4 tsk salt
ca 10 dl mjölk
3 dl vispgrädde
2 msk vaniljsocker

Hallon- & granatäpplekompott
ca 500 gram Magnihill hallon (33613 KRAV, 33101 konventionella)
250 gram Magnihill granatäppelkärnor (790425 KRAV, 33207 konventionella)
2 – 2,5 dl strösocker
1 vaniljstång

Topping
Rostade, grovhackade mandlar

Gör så här

Skölj grötriset i kallt vatten. Koka grötriset i en rymlig gryta under ca 10 min. (enligt förpackningens instruktioner). Tillsätt mjölken och låt stå och svälla på svag värme ca 45 minuter under lock. Rör om då och då. Låt svalna.

Vispa grädden med vaniljsockret. Vänd ner grädden i den kalla gröten och låt stå svalt.

Ta fram en rymlig kastrull och koka ihop frysta hallon, frysta granatäppelkärnor, strösocker och en öppnad vaniljstång. Låt puttra ihop i ca 15 minuter, förvara svalt i glasburk med lock.

Vid servering – skeda upp ris à la malta i skålar och toppa med den läckra hallon- & granatäpplekompotten och hackade mandlar.