Yoghurtglass med sockerbeta

I samarbete med Kurt Weid har vi tagit fram ett recept på en väldigt god och krämig glass gjord på Magnihills svenska ekologiska strimlade sockerbetor.

Innehåll 10 portioner:
500 g Magnihill Sockerbeta strimlad (33788 KRAV)
250 g vispgrädde
600 g yoghurt, naturell
20 st kardemummakärnor
400 g strösocker
0,5 st citronskal, rivet
2 st limeblad
4 st gelatinblad, blötlagt
salt, eventuellt rosenvatten

Koka upp vispgrädden, en nypa salt, sockret och kardemummakärnor. Smaksätt med rosenvatten – detta kan uteslutas.
Låt dra i minst 10 minuter, sila därefter bort kardemumman. Häll vätskan över sockerbetorna, koka upp och låt koka tills sockerbetorna känns mjuka.
Tillsätt rivet citronskal och limeblad mot slutet. Låt dra en stund.

Ta sedan bort limebladen. Tillsätt de avrunna gelatinbladen.
Mixa allt till en slät puré och eventuellt sila genom finmaskigt sikt om behov finns.

Tillsätt yoghurten och rör smeten slät. Låt smeten svalna och ställ sedan den i kylen några timmar.
Frys sedan i glassmaskin till önskad krämig konsistens.

Dekorera gärna med bär innan servering.

Recept framtaget i samarbete med Kurt Weid
Foto: Charlotta Lingwall