Poké har sitt ursprung i hawaiiansk husmanskost, ordet betyder att dela eller skära itu. Rätten ser olika ut, men basen är oftast ris och grönsaker.
Här serverar vi ett vegetariskt alternativ till poké bowls – ett tips är att servera våra grönsaker var för sig i en buffé så kan man plocka sin egen poké bowl själv.
10 portioner
6 dl råris – kokas enligt anvisningarna på paketet
700 gram Magnihill gröna ärter (art.nr 33711 KRAV,
577329 KRAV,
31101 små konventionell,
31102 konventionell)
750 gram Magnihill mango (art.nr 828529 KRAV, 34008 konventionell)
Marinad till mango
0,5 dl japansk soja
0,5 dl sesamolja
0,5 dl risvinäger
1 msk flytande honung
750 gram Magnihill strimlad morot (art.nr 33705 KRAV,
31009 konventionell)
Picklade morötter
1,5 dl ättika (12%)
1,5 dl strösocker
ca 4 dl vatten
750 gram Magnihill haricot verts (art.nr 33718 KRAV,
318010 konventionell)
4 msk olja
salt
Sojamajonnäs
6 äggulor
6 tsk fransk senap
0,5 tsk salt
3 krm peppar
6 dl olja med neutral smak
ca 2 msk japansk soja
4 msk svarta sesamfrö
Gör så här
Koka råriset enligt anvisningarna på paketet.
Doppa de gröna frysta ärtorna i hett vatten, lägg sedan i kallt vatten en stund innan de ska serveras.
Marinad till mango: Tina mangon och förbered marinaden. Blanda soja, sesamolja, risvinäger och honung i en skål. Lägg ner den
tinade mangon och låt den marineras.
Picklade morötter: Koka ihop ättika, strösocker och vatten i en
kastrull, rör om tills sockret löst sig. Ta kastrullen åt sidan och lägg ner den frysta strimlade moroten. Förvara i tätslutande burk med lock.
Stek upp frysta haricots verts i olja, stek i några minuter tills de är
genomstekta och fortfarande har tuggmotstånd, smaka av med salt.
Sojamajonnäs: Lägg rumsvarma äggulor, senap, salt och peppar i en skål. Rör om – häll sedan ner oljan droppvis, medan du vispar med elvisp, till önskad konsistens. Tillsätt sojan, smaka av.
Vid servering: Placera råris, ärtor, mango och haricots verts i en skål. Toppa med picklade morötter och sojamajonnäs. Strö över svarta sesamfrön. Ingredienserna går utmärkt att servera var för sig i en buffé tillsammans med andra grönsaker.
Recept framtaget i samarbete med Louise Bondebjer