Poké har sitt ursprung i hawaiiansk husmanskost, ordet betyder att dela eller skära itu. Rätten ser olika ut, men basen är oftast ris och grönsaker. Här serverar vi ett vegetariskt alternativ till poké bowls – ett tips är att servera våra grönsaker var för sig i en buffé så kan man plocka sin egen poké bowl själv.
10 portioner
7-8 dl matvete – kokas enligt anvisningarna på paketet
900 gram Magnihill broccoli (art.nr 33716 KRAV,
31605 konventionell)
900 gram Magnihill blomkål (art.nr 33715 KRAV,
32001 konventionell)
4 msk olja + salt
500 gram Magnihill sojabönor kärnor (art.nr 33799 EKO,
31605 konventionell)
Marinad till sojabönor
0,5 dl japansk soja
0,5 dl sesamolja
0,5 dl risvinäger
1 msk flytande honung
1000 gram Magnihill tärnad rödbeta (art.nr 33803 KRAV)
Lag till picklade rödbetor
1,5 dl ättika (12%)
1,5 dl strösocker
ca 4 dl vatten
700 gram Magnihill majs (art.nr 33714 KRAV,
314011 konventionell)
4 msk olja + salt
Gräslöksmajonnäs
40 gram Magnihill gräslök hackad (art.nr 33902 EKO)
6 äggulor
6 tsk fransk senap
0,5 tsk salt
3 krm peppar
6 dl olja med neutral smak
2,5 dl solroskärnor, rostade
Dekoration: färsk koriander
Gör så här
Koka matvetet enligt anvisningarna på paketet.
Stek upp fryst blomkål och broccoli i olja på medelvärme. Stek tills
blomkålen och broccolin fått lite färg och blivit genomstekta.
Häll ner de frysta sojabönorna i kokande lättsaltat vatten och låt sjuda i några minuter. Förbered marinaden under tiden. Blanda soja, sesamolja, risvinäger och honung i en skål. Lägg ner sojabönorna när de svalnat och låt marineras.
Picklad rödbeta: Koka ihop ättika, strösocker och vatten i en kastrull, rör om tills sockret löst sig.
Ta kastrullen åt sidan och lägg ner frysta tärnade rödbetor.
Stek upp frysta majskorn i en stekpanna. Stek i några minuter tills de är genomstekta och smaka av med salt.
Gräslöksmajonnäs: Lägg rumsvarma äggulor, senap, salt och peppar i en skål. Rör om – häll sedan ner oljan droppvis, medan du vispar med elvisp, till önskad konsistens. Tillsätt den hackade gräslöken, smaka av.
Vid servering
Lägg matvete, broccoli och blomkål, sojabönor och majs i en djup skål. Toppa med picklade rödbetstärningar, solrosfrön och färsk koriander. Servera med en klick gräslöksmajonnäs.
Ingredienserna går även utmärkt att servera var för sig i en buffé tillsammans med flera av våra andra grönsaker.
Recept framtaget i samarbete med Louise Bondebjer.