Menu

Krispig grön poké bowl

Poké har sitt ursprung i hawaiiansk husmanskost, ordet betyder att dela eller skära itu. Rätten ser olika ut, men basen är oftast ris och grönsaker. Här serverar vi ett vegetariskt alternativ till poké bowls  – ett tips är att servera våra grönsaker var för sig i en buffé så kan man plocka sin egen poké bowl själv. 

10 portioner

7-8 dl matvete – kokas enligt anvisningarna på paketet

900 gram Magnihill broccoli (art.nr 33716 KRAV,
                                                           31605 konventionell)

900 gram Magnihill blomkål (art.nr 33715 KRAV,
                                                           32001 konventionell)

4 msk olja + salt

500 gram Magnihill sojabönor kärnor (art.nr 33799 EKO, 

                                                                31605 konventionell)

Marinad till sojabönor

0,5 dl japansk soja

0,5 dl sesamolja

0,5 dl risvinäger

1 msk flytande honung

1000 gram Magnihill tärnad rödbeta (art.nr 33803 KRAV)

Lag till picklade rödbetor

1,5 dl ättika (12%)

1,5 dl strösocker

ca 4 dl vatten

700 gram Magnihill majs (art.nr 33714 KRAV,
                                           314011 konventionell)

4 msk olja + salt

Gräslöksmajonnäs

40 gram Magnihill gräslök hackad (art.nr 33902 EKO)

6 äggulor

6 tsk fransk senap

0,5 tsk salt

3 krm peppar

6 dl olja med neutral smak

2,5 dl solroskärnor, rostade

Dekoration: färsk koriander

Gör så här

Koka matvetet enligt anvisningarna på paketet.

Stek upp fryst blomkål och broccoli i olja på medelvärme. Stek tills
blomkålen och broccolin fått lite färg och blivit genomstekta.

Häll ner de frysta sojabönorna i kokande lättsaltat vatten och låt sjuda i några minuter. Förbered marinaden under tiden. Blanda soja, sesamolja, risvinäger och honung i en skål. Lägg ner sojabönorna när de svalnat och låt marineras.

Picklad rödbeta: Koka ihop ättika, strösocker och vatten i en kastrull, rör om tills sockret löst sig.

Ta kastrullen åt sidan och lägg ner frysta tärnade rödbetor.

Stek upp frysta majskorn i en stekpanna. Stek i några minuter tills de är genomstekta och smaka av med salt.

Gräslöksmajonnäs: Lägg rumsvarma äggulor, senap, salt och peppar i en skål. Rör om – häll sedan ner oljan droppvis, medan du vispar med elvisp, till önskad konsistens. Tillsätt den hackade gräslöken, smaka av.

Vid servering

Lägg matvete, broccoli och blomkål, sojabönor och majs i en djup skål. Toppa med picklade rödbetstärningar, solrosfrön och färsk koriander. Servera med en klick gräslöksmajonnäs.

Ingredienserna går även utmärkt att servera var för sig i en buffé tillsammans med flera av våra andra grönsaker. 

Recept framtaget i samarbete med Louise Bondebjer.