Menu

Gulbetssoppa med pepparrotskräm

Detta är ett vinnarbidrag i Magnihills ekologiska recepttävling. Recept av Tilda Stenvi och Marcus Ehrnvall, Rosendalsgymnasiet, Uppsala Kommun.

Innehåll 10 portioner:

700 g Magnihill gulbeta klyftad KRAV (art.nr. 33787)
200 g Magnihill lökpuré KRAV (art.nr. 33644)
30 g Magnihill vitlök hackad EKO (art.nr. 33904)
0,6 l Grönsaksbuljong EKO
2,5 dl Matlagningsgrädde EKO
2,5 g Mjölk standard EKO
0,5 l Matlagningsvin vitt EKO
2 g Salt, joderat
2 g Svartpeppar EKO
2 g Timjan, färsk EKO
1 st Lime EKO
50 g Rapsolja EKO
Kräm:
300 g Creme Fraisché EKO
25 g Pepparrot EKO
2 g Salt, joderat
2 g Svartpeppar EKO
Olja:
18 g Honung EKO
50 g Ruccolasalat EKO
60 g Rapsolja EKO

Gör så här:

Fräs ihop gulbetor, lökpuré och vitlök med rapsolja. Salta lite.
Häll på vinet och reducera ner vätskan till ungefär hälften.

Tillsätt grädde, mjölk, buljong, salt, peppar och timjan och koka ihop.
Koka betorna mjuka och mixa ihop till en slät soppa.
Späd ev med lite buljong om soppan är för tjock.

Smaka av och justera balansen med lime och ev mer salt. Vispa creme fraichen krämig och vänd ner riven pepparrot. Smaksätt med salt och svartpeppar.

Värm upp rucola och rapsolja till 87°C. Ta bort från värme och mixa samman.
Häll upp i en flaska och skaka samman med honung.

Servering:

Häll upp 2 dl soppa i en skål. Klicka pepparrotskräm i mitten och ringla ruccolaoljan runt om.

Tips: Om man önskar en magrare soppa så använd bara mjölk och byt creme fraiche mot yoghurt.