Menu

Jordärtskockssoppa med stekta päron & champinjoner

En krämig soppa som är perfekt som förrätt till nyårsafton. 

10 portioner

2000 g Magnihill potatis tärnad extra blancherad (art.nr 33780 KRAV)
1000 g Magnihill jordärtskocka skivad (art.nr 33790 KRAV)
100 g Magnihill lök tärnad (art.nr 33723 KRAV, 32303 konventionell)
3 msk rapsolja med neutral smak
2 liter vatten
4 grönsaksbuljongtärningar
3 dl valfri grädde
4 msk vitvinsvinäger
salt & svartpeppar

Topping
ca. 400 gram Magnihill champinjon skivad (art.nr 33750 KRAV)
3–4 päron, i tunna skivor
3 msk rapsolja med neutral smak
salt & peppar
färsk timjan

Oststänger
280 gram smördeg, rektangulär
100 gram lagrad ost, grovriven
1 ägg att pensla med
flingsalt

Tillbehör: Crèmefraiche (till topping)

Gör så här

Soppa: Hetta upp en stor kastrull med rapsolja. Fräs fryst lök i 5 minuter utan att den tar färg. Tillsätt fryst jordärtskocka (med en skvätt citron som så önskas för att förhindra att jordärtskockan oxiderar) och fryst tärnad potatis. Rör om, låt fräsa i 10 minuter. Tillsätt vatten och buljongtärningar.

Låt koka under lock i ca 20 minuter eller tills grönsakerna är helt mjuka. 

Häll i grädde och vitvinsvinäger. Mixa soppan slät, tillsätt eventuellt mer vatten om lösare konsistens önskas. Smaka av med salt och peppar.

Hetta upp en rymlig stekpanna med rapsolja, stek päronskivorna mjuka och lägg på tallrik. Stek sedan de frysta champinjonerna så att de mjuknar men behåller sin spänst. Smaka av med salt & peppar.

Oststänger, ca 16 st: Sätt ugnen på 220°C varmluftsugn. Rulla ut den utkavlade smördegen och skär i långa remsor. Snurra remsorna och lägg på bakplåtspapper. Pensla med vispat ägg och strö på den rivna osten. Grädda i mitten av ugnen tills de fått fin färg och är krispiga i ca 15 minuter.

Servering: Hetta upp soppan, häll i skålar och lägg på de stekta päronen och champinjonerna. Toppa med små timjanblad och svartpeppar.

Servera tillsammans med frasiga oststänger och en klick crèmefraiche.