
Det bästa sättet att tillaga våra frysta jordärtskockor är att tillaga dem direkt från frysen i en stekpanna eller kastrull – gärna med ett litet stänk citronsaft över så att de håller sig vita. Så fort de är genomvarma är de klara att äta. Jordärtskockan oxiderar tyvärr snabbt och blir då gråaktiga om man inte tillsätter lite syra.
Innehåll till 10 portioner
1000 g Magnihill jordärtskocka svensk skivad KRAV (art.nr 33790)
2000 g Magnihill potatis svensk tärnad KRAV (eller mjölig potatis, skalad & skuren i mindre bitar)
100 g Magnihill lök gul tärnad (33723 KRAV)
3 msk rapsolja med neutral smak
2 liter vatten
4 grönsaksbuljongtärningar
3 dl valfri grädde
4 msk vitvinsvinäger
salt/svartpeppar
Nöt- & persiljehack
2 dl rostade mandlar, grovhackade
3 dl Magnihill persilja hackad EKO (art.nr 33901)
Parmesan crème
5 dl crème fraiche
4,5 dl parmesanost, finriven
1 citron, finrivet skal
cayennepeppar/salt/svartpeppar
Gör så här
Soppa: Hetta upp en stor kastrull med rapsolja. Fräs fryst lök i 5 minuter utan att den tar färg. Tillsätt fryst jordärtskocka (med en skvätt citron som så önskas) och fryst potatis.
Rör om, låt fräsa i 10 minuter. Tillsätt vatten och buljongtärningar.
Låt koka under lock i ca 20 minuter eller tills grönsakerna är helt mjuka. Mixa soppan slät, tillsätt eventuellt mer vatten om lösare konsistens önskas.
Häll i grädde och vitvinsvinäger. Smaka av med salt och peppar.
Parmesancrème: Blanda crème fraiche med parmesan och finrivet citronskal. Smaka av med cayennepeppar, salt och svartpeppar.
Nöt-& persiljehack: Blanda hackad mandel och hackad persilja i en skål.
Servering
Hetta upp soppan, häll i skålar och klicka i parmesancrème och strö svartpeppar samt nöt- & persiljehack över.
Servera tillsammans med ett gott kuvertbröd.
Recept framtaget av Louise Bondebjer, foto av Charlotta Lingwall.