Klassisk grönkålssoppa med svenska smaker
Ingredienser till 10 portioner:
70 g smör
80 g vetemjöl
1,8 l grönsaksbuljong, gjort på fond
500 g grönkål hackad lösfryst KRAV (Magnihill art.nr 33801)
10 st. ägg
salt, mal. vitpeppar, krossad fänkål, krossad anis
Fräs samman smör och vetemjöl. Späd med buljongen, låt koka upp och puttra i 5 minuter. Tillsätt grönkålen. Koka upp soppan igen och låt sjuda en stund.
Smaka av soppan med malen vitpeppar och ev. salt.
Koka upp krossad anis och – fänkål i lite vatten.
Låt fonden dra 10 min. Sila sedan den önskade mängden fond till soppan. Mixa soppan slät innan serveringen.
Receptet är framtaget i stolt samarbete med Kurt Weid. Som grundare av det moderna kocklandslaget och med en karriär som domare i internationella matlagningstävlingar är Kurt Weid smått legendarisk inom svensk gastronomi. Kurt är också grundare till tävlingen SkolmatsGastro ”en tävling han startade för att höja statusen för landets fantastiska skolkockar”.