Menu

Potatis- & purjolöksoppa med citron- & vitlökscrème

Potatissoppa purjolök Magnihill

Innehåll 10 portioner

Soppa
1,5 kg Magnihill potatis tärnad extra blancherad svensk (art.nr 33780 KRAV)
ca 500 g Magnihill purjolök 6/12 mm (art.nr 33713 KRAV)
3 msk rapsolja
2 grönsaksbuljongtärningar
2- 2,5 liter vatten
7 dl grädde av valfri sort
salt & peppar

Citron & vitlökscrème
5 dl crème fraiche
0,5 st citron, finrivet skal och saft
ca 8 g Magnihill vitlök hackad (33904 EKO) eller 1 st vitlöksklyfta, finhackade
salt & peppar

Topping
300 g Magnihill potatis tärnad extra blancherad svensk (art.nr 33780 KRAV)
2 msk rapsolja
Magnihill persilja hackad (33901 EKO, 34417 konventionell) till topping

Gör så här

Hetta upp en stor kastrull och häll i rapsolja, lägg i fryst purjolök och fryst potatis.
Låt steka ihop i 10 minuter utan att ta färg. Smula ner buljongtärningarna, tillsätt vatten och låt koka mjukt i ca 25 minuter. Häll lite av spadet i en kanna, mixa det som återstår slät. Tillsätt vattnet för lösare konsistens om så önskas.

Tillsätt grädde lite i taget och låt soppan få ett uppkok, smaka av med salt och peppar.

Ta fram en skål, blanda ner crème fraiche, citronsaft och skal samt den hackade vitlöken. Smaka av med salt och peppar.

Till topping: Stek frysta potatistärningar med rapsolja i en stekpanna.

Servera soppan i skålar, toppa med stekta potatistärningar och en klick citron- & vitlökscreme samt hackad persilja.

Recept framtaget i samarbete med Louise Bondebjer.