Här kommer en variant av tisdagssoppa med våra ekologiska Pyttrotfrukter. Namnet tisdagssoppa kan härledas från gammal svensk mattradition som föreskriver att middagsmålet på tisdagar skall utgöras av soppa.
10 portioner
500 g Pyttrotfrukter KRAV (art.nr 33747, 686029)
100 g Champinjoner skivade KRAV (art.nr 33750)
10 g Gräslök hackad EKO (art.nr 33902)
10 g Persilja hackad EKO (art.nr 33903)
2 lit grönsaksbuljong, gjord på fond
3 dl matlagningsgrädde
0,5 st citron, zest
2 cl citronsaft, färsk
150 g matkorn
20 g smör
30 g vetemjöl
salt & malen peppar
Gör så här
Fräs på de frysta pyttrotfrukterna utan att de tar färg. Tillsätt svamp och fräs tills vätskan försvunnit. Koka matkorn enligt anvisningen på förpackningen, gärna i grönsaksbuljong. Koka upp buljong, grädde och citronsaft. Gör bottenredning på smör och vetemjöl. Späd med ”gräddbuljongen”, det går även bra med en toppredning.
Låt koka i ca 5 minuter. Blanda de frästa pyttrotfrukterna och svampen till soppan. Tillsätt det kokta matkornet. Smaka av med salt, malen vitpeppar och rivet citronskal. Strö slutligen örterna över soppan.
Servering
Servera soppan med exempelvis nygräddat surdegsbröd, smör och ost. Vill man gå ifrån den vegetariska versionen av soppen kan man lägga till finterna rökt skinka som ytterligare karaktär på maträtten.
Recept framtaget i samarbete med Kurt Weid, foto: Charlotta Lingwall