Innehåll 10 portioner
Kålrotslåda
1,5 kg Magnihill kålrot* tärnad svensk (art.nr 33721 KRAV, 31207 konventionell)
1 -2 tärningar grönsaksbuljong
3 dl ströbröd
6 dl vispgrädde
1,5 dl ljus sirap
2,5 tsk mald ingefära
1,5 msk salt
2 ägg
1 dl ströbröd
smör
vitpeppar
Sauterad jordärtskocka
300 gram Magnihill jordärtskocka skivad svensk (33790 KRAV, 963519 KRAV)
3 msk rapsolja
Örtolja
3 dl rapsolja
1 knapp dl vitvinsvinäger
1 kruka färsk timjan
salt och peppar
Gör så här
Koka de frysta kålrotstärningarna mjuka i en kastrull med vatten och buljong. Häll sedan spadet åt sidan men spara det. Mixa till en mjuk smet.
Låt ströbrödet svälla i grädde. Blanda det sedan med kålrotsmoset, sirap, ingefära, salt och vitpeppar. Späd eventuellt med lite kålrotsspad om smeten är för tjock. Konsistensen ska vara lite tjockare än en kaksmet.
Vispa upp ägg och blanda ner i smeten. Smöra och bröa en större eller 2 mindre gratängformar. Häll ner smeten i formen och strö över ströbröd. Hyvla över lite smör och grädda i ugnen i ca 90 minuter på 175 grader.
Sauterad jordärtskocka: Hetta upp en stekpanna, häll i rapsolja och fräs de frysta jordärtskockorna mjuka utan att ta färg. Mixa rapsolja, vitvinsvinäger och timjan slät i en mixer. Smaka av!
Örtolja: Mixa rapsolja, vitvinsvinäger och timjan slät i en mixer. Smaka av!
Servera den varma kålrotslådan med toppad sauterad jordärtskocka och ringlad örtolja.
Recept framtaget i samarbete med Louise Bondebjer.