Läcker grönkålspaj som är god att servera tillsammans med krispig grönsallad.
10 portioner
Pajdeg
250 gram smör
360 gram vetemjöl
0,5-1 tsk salt
4 msk kallt vatten
Fyllning
900 gram Magnihill hackad grönkål EKO (art.nr 33801)
4 st rödlökar, skivade
matolja att steka i
riven muskot
250 gram Västerbottenost, grovriven
4-5 ägg
4-5 dl vispgrädde
salt & peppar
Dekoration
färsk timjan
flingsalt
Gör så här
Pajdeg: Tärna smöret och lägg i en rymlig skål. Häll därefter i vetemjöl, salt och vatten. Knåda snabbt ihop till en pajdeg. Smöra pajformen/formarna och tryck ut degen med en hög kant. Ställ i kylskåpet i minst 30 minuter och nagga degen med en gaffel. Sätt ugnen på 215°C varmluftsugn och grädda i ca 15 minuter tills pajdegen fått fin färg. Låt svalna.
Fyllning: Sänk värmen i ugnen till 210°C varmluftsugn. Hetta upp en rymlig stekpanna med matolja, lägg i den skivade rödlöken och stek upp lätt på medelvärme. Lägg åt sidan.
Stek sedan den frysta grönkålen i matolja tills den är mjuk. Smaka av med salt, peppar och riven muskot.
Lägg ner den stekta grönkålen och skivade rödlöken i pajformen. Vispa ihop ägg och vispgrädde. Häll på pajdegen, toppa till sist med den grovrivna osten.
Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter tills konsistensen är fast och pajen har fått en fin färg.
Toppa pajen med timjanblad och flingsalt.
Receptet är framtaget i samarbete med Louise Bondebjer.