Menu

Läcker grönkålspaj

Läcker grönkålspaj som är god att servera tillsammans med krispig grönsallad.

10 portioner

Pajdeg

250 gram smör

360 gram vetemjöl

0,5-1 tsk salt

4 msk kallt vatten

Fyllning

900 gram Magnihill hackad grönkål EKO (art.nr 33801)

4 st rödlökar, skivade

matolja att steka i

riven muskot

250 gram Västerbottenost, grovriven

4-5 ägg

4-5 dl vispgrädde

salt & peppar

Dekoration

färsk timjan

flingsalt

Gör så här

Pajdeg: Tärna smöret och lägg i en rymlig skål. Häll därefter i vetemjöl, salt och vatten. Knåda snabbt ihop till en pajdeg. Smöra pajformen/formarna och tryck ut degen med en hög kant. Ställ i kylskåpet i minst 30 minuter och nagga degen med en gaffel. Sätt ugnen på 215°C varmluftsugn och grädda i ca 15 minuter tills pajdegen fått fin färg. Låt svalna.

Fyllning: Sänk värmen i ugnen till 210°C varmluftsugn. Hetta upp en rymlig stekpanna med matolja, lägg i den skivade rödlöken och stek upp lätt på medelvärme. Lägg åt sidan.

Stek sedan den frysta grönkålen i matolja tills den är mjuk. Smaka av med salt, peppar och riven muskot.

Lägg ner den stekta grönkålen och skivade rödlöken i pajformen. Vispa ihop ägg och vispgrädde. Häll på pajdegen, toppa till sist med den grovrivna osten.

Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter tills konsistensen är fast och pajen har fått en fin färg. 

Toppa pajen med timjanblad och flingsalt.

Receptet är framtaget i samarbete med Louise Bondebjer.