Mustig högrevsgryta med potatisklyftor & rårörda lingon
10 portioner
1,5 kg högrev, benfri
600 gram Magnihill Champinjon* skivad (art.nr 33750 KRAV)
3 dl Magnihill Lök* gul tärnad (art.nr 33723 KRAV, 32303 konventionell)
ca 8 dl Magnihill Kålrot* tärnad (art.nr 33721 KRAV, )
1 kg Magnihill Rotfrukter* rustika (art.nr 33735 KRAV, 685116 KRAV)
1 liter porter
15 dl vatten
3 köttbuljongtärningar
4 msk svartvinbärsgelé
5 msk kinesisk soja
1 msk torkad timjan
5 lagerblad
smör
Magnihills potatisklyftor med skal
1 kg Magnihill Potatisklyftor* förfriterade med skal (art.nr 33781)
1 tsk flingsalt
Rårörda Lingon
5 dl Magnihill Lingon* (art.nr 33629 KRAV, 33404 konventionell ) (tinade)
1,5 dl strösocker
Gör så här
Skär köttet i bitar, ca 3 x 3 cm. Hetta upp en rymlig gryta med smör, bryn högrevet i ca 15 minuter tills det fått en yta, lägg upp på fat.
Fräs upp de frysta champinjonerna i smör i grytan under ca 10 minuter, lägg upp på fat. Fräs sedan lök och rotfrukter i smör i grytan under ca 10 minuter, lägg upp på fat.
Lägg tillbaka köttet i grytan häll över porter, vatten och tillsätt köttbuljongtärningar, gelé och soja, torkad timjan och lagerblad.
Sjud under lock tills köttet är mört, minst 2 timmar. Lägg därefter i rotfrukterna i grytan och sjud ytterligare 20 minuter tills såväl kött som rotfrukter är tillagade, då läggs champinjonena i.
Potatisklyftor: Sätt ugnen på 225°C. Lägg potatisklyftor i en ugnsfast form, strö flingsalt över och rosta i ugnen ca 40 minuter.
Rårörda lingon: Rör ihop lingon med strösocker i en burk.
Servera den heta högrevsgrytan toppad med färsk timjan, rostade potatisklyftor och rårörda lingon i en skål.
Recept framtaget i samarbete med Louise Bondebjer, foto: Charlotta Lingwall