Menu

Rotfruktsbiffar med potatis- & blomkålspuré

Detta är ett vinnarbidrag i Magnihills ekologiska recepttävling. Recept av Tilda Stenvi och Marcus Ehrnvall, Rosendalsgymnasiet, Uppsala Kommun.

Innehåll: 10 portioner

Biffar:
350 g Magnihill Wokgrönsaker svenska KRAV (art.nr. 33745)
150 g Gråärter kokta EKO
30 g Magnihill Vitlök hackad EKO (art.nr. 33904)
150 g Matvete EKO
150 g Gräddersättning EKO
75 g Havregryn EKO
5 g Citron EKO
4 g Timjan, färsk EKO
2 g Salt, joderat
2 g Svartpeppar EKO
50 g Rapsolja EKO
Puré:
1,5 kg Potatis EKO
1 kg Magnihill Blomkålspuré KRAV (art.nr. 33646)
150 g Mjölk standard EKO
50 g Smör EKO
3 g Salt, joderat
2 g Vitpeppar EKO
Grönsaker:
650 g Magnihill svenska gröna ärter KRAV (art.nr. 33711 eller 577329)
15 g Smör EKO
2 g Salt, joderat

Gör så här:

Mixa kokta gråärter, matvete, tinade wokgrönsaker och vitlök. Smeten ska vara lite grov för bättre textur. Tillsätt sedan havregrädde, havregryn, salt, peppar, timjan, citron och blanda samman.

Smeten blir bäst om den får svälla över natten. Mät sedan upp biffar i ca 65 g och stek dem tills de får en gyllene stekyta. 

Tina blomkålspuren. Koka potatisen mjuk och häll av vattnen, tillsätt blomkålspuren, mjölk, smör, salt och vitpeppar och kör samman med elvisp. 

Ånga av ärterna i ugnen och blanda ner smör och salt. Bryn smöret i en liten kastrull.

Upplägg:
Spritsa moset på tallriken och placera biffarna i önskat läge. Strö på ärter runt om och slutligen ringla över brynt smör och eventuellt dekorera med någon ört som t ex kruspersilja.