Rödbetsburgare
1 kg Magnihills frysta klyftade svenska rödbetor KRAV (33790)
5 dl kikärtsmjöl
2 st burkar svarta bönor (400 g), avrunna
1 dl bbq sås
0,5 dl balsamico creme
0,5 dl tomatpuré
2 msk japansk sojasås
salt & peppar efter smak
Växtbaserad fetakräm
2 dl vegansk majonnäs
200 g vegansk fetaost
1 msk färsk citronjuice
salt & peppar efter smak
Servering & tillbehör
10 st hamburgarebröd
1 st rödlök
1 st kruksallat
Gör så här
Börja med att låta rödbetorna tina lite, beroende på hur stark matberedare du har. Häll av spadet från bönorna. Grovmixa därefter rödbetorna och de svarta bönorna för sig i matberedare.
Blanda ihop de malda rödbetorna och bönorna med kikärtsmjölet, bbq sås, sojasås och tomatpuré. Rör ihop allt och smaka av med salt och peppar.
Teststek en liten bit färs för att se om den håller ihop bra och blir fast. Är den fortfarande för blöt efter att den stekts i några minuter så tillsätter du 1-2 dl kikärtsmjöl till och blandar ner i smeten.
Forma 10 biffar av smeten och stek på medelvärme i rikligt med rapsolja, ca 4-5 minuter per sida.
Det tar en liten stund för biffarna att sätta sig, men de kommer bli fasta och fina när de får steka ett tag och vätskan hunnit dunsta en del.
Växtbaserad fetakräm
Mosa den veganska fetaosten med händerna eller med en gaffel och blanda ner majonäsen. Smaka av med citron, salt och peppar.
Servering
Rosta bröden i stekpanna. Skala och skiva rödlöken. Bygg burgaren med ett salladsblad i botten, därefter några skivor rödlök, burgaren och sedan rikligt med fetaostkräm på toppen.
Smaklig spis!
Recept & bild av Gustav på www.javligtgott.se