Livsmedelsforskningen visar tydligt att det är nyttigt med grönsaker, men hur ska man tillreda grönsakerna för att få barnen att äta dem? Det har holländska forskare frågat sig och testat olika tillagningsmetoder på morötter och franska bönor, varefter de serverats till smakpaneler i åldrarna 4-6 år och 18-25 år.
Resultaten visar att enkelt är bäst. I alla åldersgrupperna fick nämligen kokning och ångkokning klart högre smakpoäng än mosning, grillning och fritering.
I övrigt visade studien att en slät, homogen yta var viktigt för ett positivt bemötande.
Typisk grönsakssmak samt krispighet var också populärt. Brun färg på grönsakerna och grynig struktur ledde däremot till avspisning. Alla tyckte i stort sett samma sak. Man ska alltså inte krångla till tillagningen av grönsaker i onödan. De blir dessutom ofta nyttigare på det sättet.
Källa: Food Quality and Preference 21, 906-(dec 2010) från Livsmedel i Fokus 9/2010.