Menu
Nyheter

Vår historia

Magnihills Gård i Mörarp har förvandlats från ett traditionellt lantbruk till en specialist på förädlade grönsaker till industrin. Idag är vi den enda privatägda producenten i Norden.


Magnihills personal 1962

1957
Historien om 2000-talets Magnihill började redan 1957 när 18-årige Lennart Pehrsson blev ägare till gården Magnihill. Köpesumman var 142 500 kronor och större delen av den var han skyldig banken. En ansenlig summa på den tiden och en ständig källa till oro och dålig nattsömn. Men Lennart bestämde sig för att se möjligheterna med verksamheten och tog över det utarrenderade jordbruket med fullt engagemang. När han i augusti 1959 kunde bärga sin första potatisskörd var grunden till dagens Magnihill lagd.

Fram till början av 1940-talet hette Magnihill, Benarp 2:2, precis som byn intill. Häradsdomare i byn var Hjalmar Andersson.
En dag satt häradsdomaren i bilen på väg till sin vän Hjalmar Nilsson (1881-1956) på Benarp 2:2 och funderade på ett bättre namn för egendomen. Han körde upp för den lila kulle som gården ligger på och tänkte ”hill” och så kom han att tänka på att Hjalmar Nilssons far hette Magnus (1846-1928). Så blev det Magnihill. Magnus var dessutom lillebror till Lennarts farfarsfars hustru Elna. Så det har känts meningsfullt även av den anledningen att göra något extra om gårdens historia.

1962
1962 brann gårdens potatislager ned till grunden, och Lennart började titta på nya möjligheter i grannskapet. Istället för att bygga ett nytt potatislager ersatte han det med en ny verksamhet genom att ta över ICA:s lokala skaleri och började själv skala sina produkter på Magnihill.


Magnihills personal 1976

1974
1974 byggdes den första frysanläggningen på gården. Där startade Lennart på allvar utvecklingen mot dagens Magnihill som producent av djupfrysta grönsaker.

1992
Som tjugoåring kom dottern Wiveca, i dag VD, hem till Magnihill och började arbeta i företaget. Då började man på allvar satsa på ärtor och sedan dess har sortimentet ökat. Samtidigt tog produktionen av övriga grönsaker ordentlig fart. Gården genomgick en förvandling från traditionellt lantbruk till specialist på förädlade grönsaker till industrin.

2016

Magnihill drivs och ägs av familjen Pehrsson-Almgren. Wiveca P. Almgren, vd för bolaget, driver idag sin pappas dröm vidare i form av en modern produktionsanläggning för förädlade råvaror från växtriket. Magnihill levererar sina produkter både i Sverige och utomlands. Sedan år 2000 har Magnihill en avdelning i Danmark som sköter all export ut i Europa.

Volymen består idag av ca 14 000 ton frysta produkter varav 40 % är ekologiska. Detta fördelar sig på kundsegmenten industri, storhushåll och butik. Lagerkapaciteten uppgår till 2 000 pallar i bulklager,
3500 pallar i ett modernt pallställslager samt ett plocklager och utlastningshall. Antal kvadrat meter produktions-, pack- och fryslokaler uppgår till ca 3 500 m3. Företaget har en egen maskinpark för sådd och skörd av ärter och rotfrukter.

Idag omsätter Magnihill ca 170 miljoner sek per år (2015) och har ca 40 medarbetare. Bland våra svenska uppdragsgivare kan nämnas:
Martin & Servera, Menigo, Dafgård, Mårdskog & Lindkvist, Svensk Cater, Bergendahls, ICA Sverige, COOP, Mathem, Mat.se, Procordia, Fazer, Atria, Lithells mfl.