Menu

Jordärtskocksgratäng med ugnsbakad lax och sauterade rotfrukter

Det bästa sättet att tillaga våra frysta jordärtskockor är att tillaga dem direkt från frysen i en stekpanna eller kastrull – gärna med ett litet stänk citronsaft över så att de håller sig vita. Så fort de är genomvarma är de klara att äta. Jordärtskockan oxiderar tyvärr snabbt och blir då gråaktiga om man inte tillsätter lite syra. Läs mer om våra jordärtskockor här.

10 portioner

Gratäng med jordärtskocka & potatis

600 g Magnihill jordärtskocka skivad KRAV (art.nr 33791, 963519)
3 dl Magnihill tärnad gul lök (art.nr 33723 KRAV, 32303 konventionell)
500 g potatis, mjölig i tunna skivor
175 g västerbottenost, grovriven (eller annan valfri ost)
7 dl grädde
3 tsk Magnihill vitlök hackad EKO (art.nr 33904)
salt & svartpeppar

Gör så här

Sätt ugnen på 200°C varmluftsugn.

Använd små ugnsformar, smörj dem med en klick smör. Varva jordärtskocka, gul lök, potatisskivor och hälften av Västerbottenosten i formarna.

Häll grädden i en skål och tillsätt vitlök, salt och peppar. Häll grädden i formarna och toppa med ytterligare västerbottenost.

Grädda mitt i ugnen tills rotfrukterna mjuknat och gratängen fått fin färg, ca 30-35 minuter, beroende på ugnsformens storlek.

Ugnsbakad lax med sauterade rotfrukter

Ca 1500 g laxfilé, i portionsbitar

Sauterade rotfrukter

1 kg Magnihill Rotfrukter rustika (art.nr 33735 KRAV, 685116 KRAV)
4 msk rapsolja
Magnihill persilja hackad (art.nr 33901 EKO, 34417 konventionell)
Salt & svartpeppar

Örtolja

3 tsk Magnihill vitlök hackad EKO (art.nr 33904)
2 dl Magnihill persilja hackad (art.nr 33901 EKO, 34417 konventionell)
2 dl rapsolja, med neutral smak
1/2 citron, saft och finrivet skal
2 msk flytande honung
salt & peppar

Gör så här

Mixa ihop hackad vitlök, rapsolja, persilja och citronsaft/skal i en skål, smaka av med honung, salt och peppar. Ringla över laxen innan den ställs in i ugnen.

Skär laxen i portionsbitar och lägg på en smord plåt, pensla laxen med örtoljan.

Sautera de frysta rotfrukterna i stekpanna tillsammans med rapsolja. Salta och peppra efter smak. Strössla över fryst hackad persilja och värm upp med rotfrukterna.

Servering

Ställ gratängformarna på varma tallrikar tillsammans med en laxbit, ringlad örtolja och sauterade,
varma rotfrukter med persilja.

Recept framtaget i samarbete med Louise Bondebjer, foto Charlotta Lingwall.