Menu
Nyheter

Obetydlig risk att smittas av dvärgbandmask

Livsmedelsverkets kommentar till olika uppgifter om dvärgbandmask och risken att smittas via livsmedel.

Livsmedelsverket har gått igenom den kunskap som finns när det gäller dvärgbandmask och livsmedel. Slutsatsen är att man kan fortsätta äta bär, svamp och grönsaker på samma sätt som tidigare trots att dvärgbandmasken nu hittats i Sverige.

Livsmedelsverket har gått igenom den kunskap som finns bland annat från de områden i Europa där dvärgbandmasken är vanlig. Utifrån de studier som finns i dag bedöms risken att smittas med dvärgbandmask genom bär och grönsaker vara ytterst liten. Livsmedelsverket ger därför inga specifika råd för att undvika att smittas av dvärgbandmasken via mat. […]

Läs mer i artikeln hos Livsmedelsverket – klickar här.