Menu
Nyheter

Gott tips! Bondbönor.

Våra bondbönor är redan skalade och förvällda och kan användas direkt i sallader och andar rätter.
Prova t ex en god och nyttig förrätt. Stöt Magnihills bondbönor och gröna ärter i en mortel tillsammans med några kvistar mynta och olivolja.

Blanda ned riven parmesanost och en aning citronsaft. Smaka av med salt och peppar.
Servera på en skiva grillat lantbröd med mozzarellaost och sallad eller ärtskott.

Bondbönans historia.

Bondbönor är rika på protein, mineraler, vitaminer och fiber. Bondbönan är en medlem i ärtfamiljen, men inte närmare släkt med övriga bönor. Den tillhör istället vickersläktet och kallas både åkerböna, hästböna och duvöga allt efter storleken på fröna.

Den har troligen sitt ursprung vid Kaspiska Havet och Mellanöstern, där den odlades redan under yngre stenåldern. Bondbönor har hittats i egyptiska gravar och i ruinerna efter Troja. Både romare och greker använde dem på många sätt. Till Kina kom bondbönan under 100-talet via Sidenvägen. Där har den idag sin största användning.

I Europa odlas idag bondbönor framför allt på Pyreneiska halvön, i Holland och England.

Bondbönan är upprättväxande med en stadig stjälk på ca. 1 meter och blommar med väldoftande vit-svarta el. röda blommor. Småväxta sorter på 30-40 cm, likväl som höga på 150 cm finns också.
Till skillnad mot flera andra bönor används sällan baljorna,utan bara de stora fröna. Ofta omogna och späda, men också torkade för vinterbruk. De är mycket proteinrika och mättande.

Källa: Runåbergs fröer