Menu
Nyheter

Pressmeddelande – Frysta hallon i storhushållsförpackning 2500 g med Lot nr 20022001 återkallas av Magnihill

Frysta hallon i storhushållsförpackning 2500 g med Lot nr 20022001 återkallas av Magnihill.

Magnihill väljer att återkalla frysta hallon med artikel nr D33101-M med Lot nr 20022001 med anledning av ett utbrott av magsjuka i Östersund på en lunchrestaurang. Den 20 mars serverades en kaka med hallonkräm som inte varit värmebehandlad och dagen efter insjuknade ett 20-tal personer med magsjuka.

Det har påvisats norovirus genom myndigheternas analys av hallonen som användes. Igår den 11 maj kom provsvaren till vår kännedom.

Vi har kontaktat alla våra kunder och informerat om återkallelsen men vill uppmärksamma alla som kan tänkas ha kvar hallon från detta Lot nr att kontakta sin grossist.

Extra märkning om att värmebehandla hallonen finns sedan tidigare på Magnihills förpackningar.

Producenten av hallon, som finns i Serbien, har följt de tillämpliga säkerhetsrutiner som finns för att minimera riskerna för virus vid hantering av frysta hallon. Bland annat används inte konstbevattning, företaget utbildar sina odlare i hygienfrågor, bären odlas på hög höjd för att undvika smitta från översvämningsvatten och prover tas på alla leveransbatcher innan hallonen lämnar produktionsanläggningen.

Frysta, importerade hallon kan förtäras på ett tryggt sätt, viktigt är att följa Livsmedelsverkets rekommendation att först koka bären i minst en minut.

den 12 maj 2015