Menu
Magnihill / Nyheter

Intervju med vår VD & ägare Wiveca Almgren

Magnihill är medlem och huvudpartner i Ekomatcentrum. Ekomatcentrum är en ideell förening som arbetar med mat och hållbarhetsfrågor. Viktiga komponenter är klimat, miljö och ekologi. Föreningen är ett nätverk för den ekologiska marknaden och dess aktörer, däribland lantbrukare, förädlingsföretag, handel, grossister, restauranger & storkök, kommuner, regioner samt konsumenter. Det är också ett kompetenscentrum för informationsverksamhet om mat-, klimat- och miljö- frågor och en lobbyingorganisation som är med och påverkar viktiga politiska beslut om ekologisk.

Hej Wiveca Almgren, vd och ägare på Magnihill. Varför är det viktigt för er på Magnihill att jobba med ekologiska produkter?

Eko är lite av vårt DNA. För oss är ekologiskt det viktigaste när det gäller hållbarhet. Vi befinner oss mitt uppe i en stor samhällsförändring och vi vill vara med och påverka till det bättre. Hållbarhet är komplext när man tittar på livsmedelsproduktionen i sin helhet, därför är det så viktigt att hålla fast vid det ekologiska som tar det här helhetsgreppet. 

Idag är ca 70 procent av Magnihills sortiment ekologiskt och 75 procent av försäljningen går till foodservice där EKO-försäljningen ligger på 75 procent. Har ni något mål för att öka eko ännu mer? 

– Ja absolut. Det handlar om att gynna långsiktigt hållbara odlingsmetoder och vår självförsörjningsgrad som behöver bli bättre och där spelar eko en jättestor roll, samtidigt som vi har en långsiktig plan att odla mer i Sverige.

Hur har efterfrågan på EKO sett ut hos er det sista året?

– Vissa produkter ökar och andra inte, men det handlar mest om en bristfråga på tillgång. Eko på retail har varit nedåtgående, men vi ser inte den trenden hos oss på foodservice. Vi har en bra trend på eko totalt sett. Det är tack vare alla fantastiska människor som jobbar i storköken som ser till att vi fortsätter ha en kontinuitet och utveckling samt långsiktighet av eko.

Har ni några nyheter i ert ekologiska sortiment för foodservice?

– Vi har precis lanserat tärnade rödbetor och skivad potatis. Här tar vi de små betorna till klyftor och de stora till tärningar, och den stora potatisen gör vi tärningar av och den lilla skivor av. Hela tanken är att vi vill hitta användningsområden för alla råvaror, oavsett storlek.

Varför har ni valt att bli medlem och huvudpartner i Ekomatcentrum?

Det är ju här vi kan göra skillnad just för den offentliga marknaden. Ekomatcentrum gör skillnad och då ska vi vara med där och stötta. Vi måste våga satsa tillsammans på eko för framtiden och, även i dåliga tider, kroka arm för att jobba långsiktigt och hållbart.

Läs mer om Ekomatcentrum på www.ekomatcentrum.se