Menu
Konsument / Nyheter / Storhushåll & Industri

Information från Livsmedelsföretagen angående coronakrisen.

Idag har Livsmedelsföretagen publicerat en helsidesannons i Dagens Nyheter, Aftonbladet, Dagens Industri, Expressen och Svenska Dagbladet. Annonsen med rubriken ”Ett meddelande från Livsmedelsföretagen” går i tidningarnas pappersutgåvor men inte digitalt. 

Allt eftersom coronakrisen utvecklas dyker det upp allt fler frågor om hur det går för svensk livsmedelsproduktion. Det är några av de frågorna som Livsmedelsföretagen vill besvara med den här annonsen. Livsmedelsföretagen vill ge en realistisk men också lugnande bild av nuläget för livsmedelsindustrin.

Livsmedelsföretagen lyfter också vikten av att stötta mindre livsmedelsföretag som drabbats extra hårt och som riskerar att gå i konkurs om utvecklingen fortsätter. Detta kommuniceras i sociala medier under #fortsätthandla.

Ett meddelande från Livsmedelsföretagen.

”Vi företräder 800 svenska livsmedelsproducenter i hela landet. Det är våra medlemsföretag och deras 50 000 anställda som producerar den största delen av all svensk mat och dryck.

Med anledning av coronaviruset är det många som har frågor kring Sveriges livsmedelsproduktion. Här svarar vi på några av dem.

KOMMER MATEN TA SLUT?
Nej, maten kommer inte ta slut. Våra medlemmar arbetar på precis som vanligt med att producera säker och högkvalitativ mat och dryck. Några företag har en förhöjd sjukfrånvaro, men som läget är just nu upplever de flesta av våra medlemmar inga större störningar i sin produktion.

BORDE MAN BUNKRA?
Nej, det finns ingen anledning att bunkra lager av livsmedel. I några butiker har enstaka livsmedel tagit slut. Men det är bara tillfälligt. Våra medlemmar fyller snabbt på hyllorna med nya varor. Däremot bör man följa Livsmedelsverkets rekommendationer och alltid ha en beredskap hemma med torrvaror, konserver och vatten (googla ”Livsmedel vid kris”).

SMITTAR CORONA VIA LIVSMEDEL?
Nej. Enligt Livsmedelsverket finns det idag ingenting som tyder på att viruset smittar genom mat eller vatten.

VAD HÄNDER OM LÄGET FÖRVÄRRAS?
Det är självklart svårt att veta. Våra medlemmar producerar för fullt och kommer fortsätta producera så länge det är praktiskt möjligt. Vi har lämnat över en kravlista till regeringen med åtgärder som underlättar för företagen att hålla igång även om krisen förvärras. Vårt enskilt viktigaste krav är att livsmedelssektorn omgående klassas som samhällskritisk. För utan mat stannar Sverige.

DU KAN HJÄLPA TILL
Välj svenska livsmedel. Och fortsätt handla från dina lokala matproducenter. Många små livsmedelsföretag, inte minst bagerier, konditorier och cafeer, har tappat nästan hela sin försäljning. Att du fortsätter handla från dem, och kanske köper lite mer än vanligt, betyder mer än du tror. Det kan till och med vara det som räddar dem från konkurs och deras anställda från att bli av med jobbet.

Sist men inte minst, tvätta händerna ofta och noggrant. Om du eller någon i din närhet uppvisar symtom, stanna hemma. Visa extra stor hänsyn mot risk­grupper. Erbjud gärna äldre och sjuka personer hjälp med att handla. Läget är allvarligt. Men om vi behåller lugnet, visar omtanke och hjälper varandra så fixar vi det här, tillsammans.”

Livsmedelsföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisation för alla företag som tillverkar mat och dryck i Sverige.