Sockerbetan som odlas i Sverige används med fördel till annat än att producera socker. Sockerbetan har en fin sötma och härlig textur, den passar bra i sallad tillsammans med lime (skal & saft), finhackad rödlök och exempelvis haricot verts. Det är gott att pickla sockerbetorna med stjärnanis eller varför inte göra en god hummus på sockerbeta.
Det är också väldigt gott att göra en god och krämig yoghurtglass på sockerbeta. Den här veckan har vi kampanj på Sockerbeta hos Mathem.se, här kommer ett recept på Sockerbetsglass:
Krämig yoghurtglass med sockerbeta
Innehåll 10 portioner:
500 g Magnihill Sockerbeta strimlad (33788 KRAV)
250 g vispgrädde
600 g yoghurt, naturell
20 st kardemummakärnor
400 g strösocker
0,5 st citronskal, rivet
2 st limeblad
4 st gelatinblad, blötlagt
salt, eventuellt rosenvatten
Koka upp vispgrädden, en nypa salt, sockret och kardemummakärnor. Smaksätt med rosenvatten – detta kan uteslutas.
Låt dra i minst 10 minuter, sila därefter bort kardemumman. Häll vätskan över sockerbetorna, koka upp och låt koka tills sockerbetorna känns mjuka.
Tillsätt rivet citronskal och limeblad mot slutet. Låt dra en stund.
Ta sedan bort limebladen. Tillsätt de avrunna gelatinbladen.
Mixa allt till en slät puré och eventuellt sila genom finmaskigt sikt om behov finns.
Tillsätt yoghurten och rör smeten slät. Låt smeten svalna och ställ sedan den i kylen några timmar.
Frys sedan i glassmaskin till önskad krämig konsistens.
Dekorera gärna med bär innan servering.
Köp Sockerbeta strimlad KRAV hos:
Martin & Servera – köp nu
Menigo Foodservice – köp nu
Mathem – köp nu
Recept framtaget i samarbete med Kurt Weid
Foto: Charlotta Lingwall