Menu
Magnihill / Nyheter

Ärtskörden är över, rotfruktssäsongen börjar!

Ärtsäsongen är över för i år och vi är mycket nöjda med årets skörd! Samarbetet med Foodhills har fungerat bra. Totalt har Magnihill producerat 982 ton vilket är 180 ton mer än budget. Ungefär hälften av det vi har producerat är ekologiska ärter. 
Nu ser vi fram emot hösten med alla goda och nyttiga rotfrukter som vi skall producera.


Ekologiska morötter från Widegrens Gård

Den här veckan producerar vi ekologiska morötter som kommer från Widegrens Gård på Gotland. Widegrens Gård ägs och drivs av bröderna Jakob och Olof Ansén. Antal medarbetare på gården är 25 st. 

Från och med 1970 har gårdens huvudproduktion bestått av morötter. På gården odlas idag framför allt ekologiska morötter, potatis och lök men även spannmål, oljeväxter och linser finns i växtföljden. Widegrens gård började redan 1987  att odla ekologiskt och från 2011 är hela odlingen i Widegrens Gård ekologisk och certifierad av KRAV. 

De ekologiska morötterna odlas på tre olika jordarter, på dessa jordarter används ungefär 10 olika morotssorter. Sorterna väljs ut med omsorg efter smak, form och hur dem ter sig på olika jordarter samt i vilken tidsperiod de förväntas ätas. Olika jordarter och sorter ger olika konsistens och smak – en morot är så mycket mer än bara en morot!

I april börjar arbetet på fälten då jorden görs i ordning och därefter börjar sådden av morötterna, under sommaren sköts odlingarna om och mycket handlar om att få bort ogräset så morötterna ges bra förutsättningar att växa sig stora och fina. En stor del i det arbetet är handrensning av fälten som görs med hjälp av sommarjobbande ungdomar. Widegrens gård är en av Gotlands största arbetsgivare för ungdomar och cirka 150 personer har anställning under sommaren för att hjälpa den ekologiska odlingen av morötter att konkurrera mot ogräset.

I slutet av juli börjar skörden så smått med nya morötter. Under september och oktober är det högtryck i skörden. Många säsonger har Widegrens morötter 11 månader om året och visionen är att ha morötter hela året.

Foto: Widegrens Gård