Menu
Konsument / Recept / Storhushåll & Industri

Havtorn – fullproppat med vitaminer

Havtornsbäret är fullproppat med C-vitamin, A-vitamin och antioxidanter. Havtorn är också mycket rikt på omega-7-fettsyror men innehåller även fettsyror som omega-3, omega-6 och omega-9. Bäret passar utmärkt att frysa in då de syrliga bären blir något mildare i smaken. 

Havtorn (Hippophae rhamnoides) var en av de första bärbuskar som växte i Norden efter istiden. Bären växer tätt i klasar mellan taggarna på grenarna och är svåra att plocka. Havtorn plantan kan bli 30-50 år gammal och trivs bra i vårt skandinaviska klimat. Storleken och färgen på havtorn kan variera från gul till orange beroende på busken och skördetiden.

Använd Havtorn till…

Havtorn är gott att använda i smoothies, marmelad, saft, gelé eller strö över frukostfilen, på gröt eller ha i några bär i en smoothie. Smaken passar bra till vilt och kyckling. Havtorn går också utmärkt att kombinera med morot, apelsin och ingefära.

Recept på vitaminshot/smoothie med havtorn

Magnihill har tagit fram en bärmix som innehåller jordgubbar, mango och havtorn, den är perfekt att använda till smoothies. 
Servera smoothien som mellanmål eller som vitaminshot. Receptet är anpassad till en mixer med 1,5 liters kanna.

Ingredienser:
500 g Magnihill Bärmix med mango EKO (Art.nr: 33784)
1 ekologisk banan (kan uteslutas)
2 dl ekologisk äpplejuice/must
2 dl vatten

Mixa alla ingredienser till en slät smoothie och använd gärna Bärmixen när den fortfarande är lite fryst.

Köp Magnihills Havtorn:

Havtorn 1 kg – Hos Martin & Servera eller Menigo
Havtorn KRAV 225 g – Menigo eller Martin & Servera
Bärmix med mango EKO 1 kg – Hos Mathem.se, Martin & Servera eller Menigo