Menu
Magnihill / Nyheter / Storhushåll & Industri

Offentliga måltidens dag

Den 15 oktober firas Offentliga måltidens dag runt om i landet. Idag, liksom alla andra vardagar, serveras tre miljoner måltider i skola, vård och omsorg. Den reform som infördes för över 70 år sedan, att alla elever kostnadsfritt erbjuds lunch i skolan, är fortfarande unik i ett globalt perspektiv.

De 30 miljarder av våra skattemedel som årligen går till måltider i vård, skola och omsorg skulle dock kunna användas ännu bättre om vi slutar ta dem för givet och ser dem som mer än en budgetpost. (Källa: Livsmedelsverkets debattartikel Upp med de offentliga måltiderna på bordet!)

Offentlig gastronomi har en makt att förändra världen och tänket kring mat.

Genom att tänka till när det gäller att ställa krav på allt från upphandlare, grossister, leverantörer, anhöriga och kollegor har ni som jobbar inom offentlig gastronomi makt att förändra världen och tänket kring mat. 

Genom att använda mer genomtänkta och hållbara råvaror i köket på ett kreativt sätt – både svenska, ekologiska och i säsong – så bidrar du till att spara på både pengar och jordens resurser.

Klimatsmarta prisvärda råvaror som toppar hållbarhetsligan

De flesta baljväxter, kål och rotfrukter toppar hållbarhetsligan eftersom de generellt är väldigt resurssmarta och produktionen har låg klimatpåverkan. Svenska gröna ekologiska ärter är ett utmärkt exempel på klimatsmart och prisvärd proteinrik mat.

Förutom gröna svenska ekologiska ärter har Magnihill mycket ekologiskt och svenskt att välja på. Härliga klimatsmarta råvaror som kålrötter, morötter, jordärtskockor, rödbetor och palsternackor. Vi har också ett brett sortiment av härliga och färgglada grönsaksblandningar. Ni hittar hela vårt sortiment här: https://magnihill.se/storhushall/

Magnihill vill inspirera till ett enkelt, prisvärt och smakrikt sätt till att använda djupfrysta grönsaker, frukt, kryddor och bär i matlagningen utan att kompromissa med kvalitén.

Vi tycker att det ska vara enkelt att laga näringsrik, inspirerande och god mat. Därför har vi tagit fram en receptbok med ekologiska och vegetariska recept till Foodservice och storkök.
Ni hittar vår receptsamling här.

Källa: WWF Vegoguide, Livsmedelsverket